Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възраждане" в спор с екип на Нова телевизия, Костадинов пита защо ГЕРБ е финансиран от чужди фондации

06 август 2020, 16:01 часа • 11504 прочитания

Зрелищен екшън се вихри в момента пред кабинета на главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата. Активисти на партия "Възраждане" са там, за да връчат собствената му оставка и той да я разпише. Освен това носят и сигнал "до главния прокурор заради нарушения на главния прокурор", който смятат да входират по надлежния ред. Гешев обаче го няма, а активистите смятат да стоят докато се появи.

Същевременно на мястото на събитието се появи екип на Нова телевизия. Това предизвика негативна реакция от членове и симпатизанти на "Възраждане", които обвиниха телевизията в липса на обективност и призоваха репортерът да напусне.

Заформи се спор, в който от "Възраждане" засегнаха темата с разследването на Васил Иванов срещу лидера на партията Костадин Костадинов, което според тях е отявлено поръчково.

Освен това активистите порицаха медията, защото не е дала право на отговор на Костадинов, а дава ефирно време основно на управляващите от ГЕРБ, като не спазва журналистическите стандарти.

Днес по обед главният прокурор участва на заседание на Апелативна прокуратура - София. По принцип той е в отпуск, но официалните обяснения гласят, че работи през този период, при това ударно.

Един от активистите заяви, че под вратата на кабинета са се появили сенки, но така и никой не я отворил отвътре. След появата на хората и звънецът бил изключен.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи иронично, че най-вероятно главният прокурор спи от 2 до 4 часа и затова не се появява. И призова още българи да се явяват в палатата, за да подкрепят искането за оставка, както и сигнала за нарушения на Гешев.

Разследването на президента Радев, липса на проверки срещу ДПС и ДОСТ след сигнали, както и заключението, че няма проблем ГЕРБ да се финансира от чужди фондации (по сигнал на "Възраждане"), бяха част от изредените от партията нарушения на главния прокурор. "Законността е най-важна, а някои хора се изживяват като Господ", заяви Костадинов. 

Искаме да знаем защо не се разследва регистрацията на партия ГЕРБ, която според думите на лидера й Бойко Борисов се е случила със съдействието на две германски фондации - "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер", категоричен е Костадинов.

"Възраждане" е сред най-активните политически сили от началото на протестите. Освен в София, хора на партията участват в демонстрациите във Варна, Стара Загора, Разград и други градове в страната.

Пред съмишлениците си Костадин Костадинов припомни, че със свое решение Конституционният съд е дал възможност главният прокурор да бъде разследван.

По тази причина той и симпатизантите му искали да изпратят сигнал до институцията Главен прокурор срещу лицето главен прокурор с искане той да бъде разгледан.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес