Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки критиките заради Петър Волгин: Преизбраха Милен Митев за директор на БНР

17 октомври 2024, 11:36 часа • 630 прочитания

Досегашният генерален директор на Българското национално радио (БНР) Милен Митев бе преизбран за втори мандат начело на обществената медия.

Това решиха членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) при своето явно гласуване. В подкрепа на Митев гласуваха временната председателка на регулаторния орган Габриела Наплатанова, Галина Георгиева и Къдринка Къдринова. Със своя протестен вот пък Пролет Велкова не подкрепи нито един от кандидатите, а Симона Велева даде своята подкрепа за друг от кандидатите - Ива Дойчинова.

За поста се състезаваха седем души, като през последните дни те представиха концепциите си за развитието на БНР за следващите три години пред членовете на медийния регулатор. Освен самият Митев, кандидати за поста бяха още Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. Кандидатите представиха визията си за бъдещето на общественото радио, финансирането, приоритетите и програмните намерения за следващите три години.

Още: С критика към СЕМ: Европейската комисия отчете, че политическият натиск върху медиите в България остава

Дебатът: Волгин, Цънцърова и враждебността

"Процедурата по избор на генерален директор на БНР има за цел да отвори дебат за проблемите в обществената медия и да се чуят добрите нови идеи за подобряването й", коментира Пролет Велкова. Тя акцентира върху приликите в програмите за управление на седемте кандидати, като призова новия директор да вземе предвид свежите идеи от останалите си конкуренти, като изброи примери: предаванията са сходни и имат нужда от разнообразие, оптимизация на използването на "Златния фонд" на БНР, изоставането от достигането на младата аудитория и нуждата от повече дигитално съдържание и най-вече - разработване на ново мобилно приложение на БНР.

Велкова коментира, че не е намерила своя кандидат за шеф на радиото и отправи остра критика към Милен Митев заради водещия Петър Волгин: "Той имаше години да развива своята предизборна кампания, при това със средствата на всеки един от нас. Той не си създаде аудитория, а си отгледа електорат. Неговият ефир беше наситен с омразна реч, пропагандни тези, враждебност. Виждаме как тази враждебност рефлектира върху журналистите и конкретно върху Мария Цънцърова, която обаче даде отпор. Поздравления заслужават и тя, и телевизията. Ако Милен Митев беше дал отпор, както го направи тя, щях да гласувам с две ръце за него. Сега обаче няма как дори с едната да го направя", бяха част от думите на Пролет Велкова.

Още: "Независимите" обществени медии: Петър Волгин може да се върне на работа в БНР

По думите на Симона Велева има сериозни проблеми, като незадоволителните финансови отчети, липсата на развитие на програма "Христо Ботев", както и техническия срив на БНР миналото лято, когато бе загубена и част от "Златния фонд". След пространно изложение тя подкрепи бившата директорка на "Радио София" Ива Дойчинова.

"Отговорността за избор споделяме както членовете на СЕМ, така и избрания за председател впоследствие. Становището ми е, че г-н Милен Митев отговаря в пълнота на концепцията за управление", каза Галина Георгиева.

От своя страна Къдринка Къдринова също подкрепи Митев, но и подчерта, че всички седем кандидати са всеотдайни и са отчели професионални програми за реализиране на приоритетите си. Най-новият член на СЕМ обаче и каза, че могат да се отправят и немалко критики към обективността. Още: Радев назначи нов член на СЕМ

"Настоящият директор даде силна заявка да бъде гарант за устойчивостта и стабилността на БНР, което да продължи да отстоява своята независимост от външни влияния", коментира и.д. председателката на СЕМ Габриела Наплатанова, с чиито глас на практика бе преизбран Милен Митев.

Още: "Сега предаването е менте, бълващо руска пропаганда": Създателите на емблематичното за БНР "12+3"

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес