Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втори месец без надежда

02 април 2012, 09:38 часа • 4044 прочитания

В 9,30 ч. металурзите от ОЦК за пореден път блокираха изхода на Кърджали за 1 час.

От 1 март протестите им заради неполучените от миналия октомври заплати не стихват, но собственикът на завода Валентин Захариев не намери пари. Подписът на изпълнителния директор в "Интертръст холдинг" Роберто Младенов под споразумението от 7 март се оказа нулева гаранция за спазването на клаузите в него.

На 12 март работниците и служителите трябваше да получат по сметките си 60% от всички дължими възнаграждения, но това не се случи. По-късно те предявиха претенции за 100-процентово изплащане на парите им, но и тук удариха на камък. Междувременно ръководството на предприятието отпътува за София и три седмици никой не дръзна да се покаже, да се свърже и да разговаря с протестиращите за хода на преговорите с банките. През последните дни на март металурзите до един внесоха искове в Районния съд с надеждата чрез съдия-изпълнител да получат парите си.

Кърджали стана специална дестинация за премиера Бойко Борисов и социалния министър Тотю Младенов, а новоизбраният министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев в първите си дни на поста също се сблъска с бунта на металурзите. Само за последната седмица на март Борисов и Младенов пристигнаха два пъти при протестиращите.

В предпоследния ден на месеца вечерта бяха мобилизирани над 30 служители от Дирекцията за социално подпомагане, Бюрото по труда и НОИ. За пръв път чиновниците работиха цяла нощ, за да оформят документацията за изплащането на еднократните помощи от 325 лева и приеха 519 заявления. Работници и служители обсаждаха сградата както същата нощ в петък срещу събота, така и през почивните дни. Всички получиха сумата, с която да покрият неотложните си нужди и да преживеят седмицата.

В събота министър-председателят Борисов отново пристигна в Кърджали, за да провери на място как върви разплащането на помощите. Междувременно собственикът на ОЦК Валентин Захариев даде редица интервюта за телевизиите и не каза нищо обнадеждаващо. Напротив, той призна, че сметките му са празни, че от година търси купувач на затъващия комбинат, премълча за фиаското на преговорите с банките за нов кредит и обвини работниците в безделие. Българската банка за развитие е на път да отпусне заем на Захариев, за да бъдат преведени парите на металурзите.

През тази седмица, по думите на Бойко Борисов, е възможно БНП Париба, Сосиете Дженерал Експрес Банк и българската ПИБ да осигурят международен мениджърски екип, който да поеме управлението на комбината и постепенно да го възкреси. Този вариант металурзите посрещнаха с одобрение, тъй като те категорично не желаят да работят с мениджмънта, оглавяван от Захариев.

Днес се очакват и първите съдебни решения за исковете, с които работниците настояват да получат парите си, припомня БГНЕС. Според синдикалните лидери протестите ще продължат до пълното разплащане, но е твърде възможно да се пренесат в София.

Очаква се днес веднага след поредната блокада на пътя синдикатите да вземат решение за по-нататъшните си действия.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес