Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС уважи искането на Сарафов и освободи Ясен Тодоров от поста му в следствието

19 юли 2023, 14:58 часа • 2210 прочитания

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи Ясен Тодоров като заместник-директор на националното следствие (НСлС). Той остава редови следовател в службата.

Всички девет от членовете на колегията подкрепиха предложението на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Решението беше взето без дебат.

Вторият опит на Сарафов се оказа успешен

Преди няколко дни изпълняващият длъжността главен прокурор поиска отново освобождаване на заместник-директора на Националната следствена служба (НСлС) и настоя за назначаването му на длъжност "следовател" в органа.

Припомняме, че преди три седмици ВСС отказа да освободи Ясен Тодоров от поста му след искане на Сарафов от 12 май, дни след взрива пред кортежа на Иван Гешев. Това стана със седем гласа "за" и един "против".

Според кадровиците искането беше недопустимо, защото според закона то трябва да бъде направено от главния прокурор, който има право да предлага директор и заместници в националното следствие, или обвинител номер 1 трябва да е делегирал права за това на шефа на следствието. Тогава все още главен прокурор беше Иван Гешев, а Сарафов - негов заместник и шеф на НСлС.

Прокурорската колегия тогава заяви, че ако Сарафов все още иска Тодоров да не бъде заместник-директор на следствието, може да направи ново искане, вече в качеството си на изпълняващ функциите главен прокурор, което Сарафов направи.

Защо Сарафов поиска освобождаване на Тодоров?

На 12 май директорът на Националното следствие Борислав Сарафов внесе искането за освобождаване на Ясен Тодоров. "Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност", каза тогава шефът на НСлС след атентата срещу Гешев.

Преди това пък стана ясно, че Ясен Тодоров е завел на мястото на взрива прословутия израелски експерт, когото Гешев е наредил да бъде пуснат да огледа. В крайна сметка се оказа, че там не е имало нарушение - част от членовете на ВСС оттеглиха искането си за освобождаване на вече бившия главен прокурор, свързано именно със сагата с израелския експерт по боеприпасите.

ОЩЕ: Втора жалба срещу назначението на Сарафов остана неразгледана от ВАС

ОЩЕ: Прокурорът по "Барселонагейт" с тежки нарушения, по 2-3 месеца делото е било на пауза

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес