Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС отказа да се занимава с изказване на Димитър Узунов

27 октомври 2016, 12:07 часа • 529 прочитания

Пленумът на Висшия съдебен съвет отказа да се занимава с интервюто на Димитър Узунов пред bTV. Предложението пленумът да вземе отношение бе на Калин Калпакчиев, тъй като, по думите му, Узунов изрекъл факти, които не са истинни.

С 14 на 7 гласа обаче мнозинството не пожела да обсъди интервюто на представляващия ВСС. Тези, които подкрепиха Калпакчиев, бяха Юлия Ковачева, Юлиана Колева, Камен Иванов, Лозан Панов, Соня Найденова и Елка Атанасова.

Мотивите на Калпакчиев да предложи такъв дебат са провокирани от думите на Узунов, че той "движи проект", по който щял да вземе хонорар от 340 000 лева, които не отговарят на истината, информира "Правен свят".

Според Калпакчиев трябва да има реакция на пленума, с която да стане ясно дали приема или не поведението на представляващия. По думите му то, поведението, е в противоречие с принципите на конституцията, в която са залегнали и изискванията към членовете на съвета – да бъдат хора с високи морални и нравствени качества.

Калпакчиев уточни, че в случая не става дума за неговия авторитет, а този на ВСС и на цялата система. "Премината е границата на позволено и непозволено, на редно и нередно, на добро и зло. Това е окончателна нравствена разруха. Това се отразява не само на нашата работа, но и на общественото усещане за справедливост", каза още Калпакчиев.

След като мнозинството отхвърли предложението му днес да се проведе този дебат, той се обърна към всички такава точка като основна да залегне в дневния ред за следващото заседание на пленума.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес