Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все по-малко хора се давят у нас

06 юни 2018, 13:42 часа • 696 прочитания

За 2017 г. броят на удавилите се е 106, преди години говорихме за 250-300 удавяния на сезон. Това каза председателят на Националната комисия по водно спасяване доц. Стоян Андонов.

„Седмицата на водното спасяване е свързана с това, че децата излизат във ваканция. Те са най-честа жертва на водния травматизъм. През цялата седмица в цялата страна се опитваме усилено да запознаем колкото може по-голям кръг от обществеността с опасностите, с това как да ги избегнем, как да можем да помогнем безопасно, дори и да не можем да плуваме“, обясни доц. Андонов.

„С помощта и на държавните институции и обществениците, по линия на Водно спасителната служба през последните години успяхме да свършим не малко. Преди години говорихме за 250-300 удавяния на сезон в България. За миналата година бройката е 106, което говори за една доста добра превантивна дейност“, допълни доц. Стоян Андонов.

„Обикновено в началото на сезона се разразява една истерия за липса на спасители или че не са достатъчно обучени. Искам да направя едно уточнение – спасителската работа, като изключим тази на целогодишните басейни, е сезонна за около 4 месеца. Тоест тези 4 месеца не позволяват след това спасителят да отиде на борсата и да получава подкрепа, докато не намери нова работа. Това прави контингента от евентуално работещи спасители ученици, навършили 18 години, студенти и хора с по-свободни професии. Нормално е не винаги на 100% да могат да се попълват постовете“, поясни той, цитиран от Фокус.

По думите му избор на плажуващия е дали ще отиде в неохраняема зона или ще отиде там, където вижда флага на спасителната служба.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес