Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връчват номинациите за наградата "Хеликон"

30 май 2012, 13:26 часа • 8813 прочитания

Дълго и оспорвано протекоха дебатите на журито за пролетните номинации на наградата за нова българска художествена проза "Хеликон".

Повече от 30 белетристични творби бяха обсъдени в навечерието на 24 май и, за разлика от зимните три номинирани романа, през пролетта надделяха три сборника с разкази, предаде БГНЕС. Кристин Димитрова, Калин Донков, Андрей Захариев, Йордан Ефтимов и Юри Лазаров (председател) определиха носителите на пролетните номинации: "Очи на сляп, език на болен" на Любомир Николов (издателство "Жанет 45"), "Ной дава последни указания на животните" на Калин Терзийски (издателство "Сиела") и "Смъртта не е за всеки" на Радослав Парушев (издателство "Сиела").

Другите книги, които бяха споменати и обсъждани за номиниране от журито, бяха "Израстък" на Иво Беров (издателство "Кито"), "Очила" на Иво Сиромахов (издателство "Сиела"), "Еротични спомени" на Златко Ангелов (издателство "Сиела"). Практика на журито в последните години е тези книги да бъдат включени в обсъжданията при следващите номинации. Връчването на номинациите - дипломи и знак на наградата "Хеликон" - ще се състои днес от 18.00 часа.

Редактор: Десислава Симова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес