Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връчиха на Путин вода от езерото Восток

10 февруари 2012, 20:40 часа • 12851 прочитания

Руският премиер Владимир Путин се сдоби с вода от езерото Восток, което руски учени успяха да достигнат по-рано този месец, след като пробиха антарктически лед с дебелина близо 4 километра, предаде Франс прес.

Флакончето с вода от езерото беше връчена на Путин от министъра на природните ресурси и екологията Юрий Трутнев. Той обясни на премиера, че има честта да е първият, който притежава вода от езерото, дори и преди лабораториите да са я анализирали.

Путин попита Трутнев на колко години е водата и отговорът беше "между 1 милион и 30 милиона години". На шеговития въпрос дали е пил от водата, Трутнев отговори отрицателно. "В противен случай щеше да се окаже, че тази вода са я пили динозаврите и представител на руското правителство", пошегува се премиерът.

Всъщност водата във флакона, предаден на Путин, не е от самото езеро Восток, а от последния слой лед, който го покрива и който учените успяха да пробият след повече от 20 години усилия.

Първите проби от водата в езерото ще бъдат взети едва през декември 2012 г. Според агенция РИА Новости този последен слой лед е несъмнено вода от езерото, която е замръзнала, а не е част от ледника, покриващ Антарктида.

Езерото Восток беше изолирано от повърхността в продължение на стотици хиляди години. То е 250 километра дълго и 50 километра широко. В него може да има непознати досега форми на живот. БТА

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес