Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военноморските ни сили получиха американски морски дронове

18 октомври 2024, 13:10 часа • 498 прочитания

В Хидрографската служба на Военноморските сили на България са получени два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата UUV„Teledyne Gavia“.

Придобивката се осъществява по програма на Министерството на отбраната на САЩ за развитите на отбранителните способности на партньорите и сключен договор с военното ведомство на Република България, съобщават от МО. 

Подводните апарати са предназначени за извършване на хидрографски изследвания в крайбрежната зона с голяма работна дълбочина - до 1000 метра. Още: Нова стъпка в проекта на България за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб

Те могат да се използват както за научни цели, така и в интерес на отбраната. Управлението им е възможно от плавателно средство.

Съставени са от отделни модули и са лесни за обслужване.

Получените апарати са оборудвани с мултибим „Teledyne SeaBat T-20“ и ехограф на морското дъно „Teledyne Benthos Sub Bottom Profiler“. Включени са два допълнителни модула сонар за противоминна борба и тренировъчен модул за противоподводна война. 

Високоточната навигация на хидрографските изследвания се осигурява от наличието на GPS приемник, инерциална навигационна система и доплеров лаг. Още: България ще получи и системи за заглушаване на дронове за новите си патрулни кораби

Република България е първата страна, която получава пълния пакет от модули на UUV„Teledyne Gavia”.

В периода от 3 до 31 октомври тази година в Хидрографската служба на Военноморските сили специалисти от фирмата „Teledyne“ провеждат курс за поддръжка и експлоатация на подводните апарати. Обучението включва теоретична част, практическа работа и тренировки на море.

Курсът ще завърши с обучение по обслужване и поддръжка на новопридобитата техника, добавят още от МО.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес