Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военната прокуратура скочи: Недопустимо е вменяването на вина на загиналите пилоти

16 октомври 2024, 13:54 часа • 701 прочитания

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив публикува остра реакция след вчерашния брифинг на Министерството на отбраната относно катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA през септември край "Граф Игнатиево".

Инцидентът доведе до смъртта на пилотите от 12-а авиационна база в Долна Митрополия подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. Данните от черната кутия на разбилия се L-39ZA "Албатрос", бяха изпратени за снемане в Полша, след което бяха предоставени на разследващия екип от Военна прокуратура, както обявиха от Министерството на отбраната в началото на октомври.

По време на пресконференцията бе съобщено, че причината за смъртта на пилотите е предприемане на необосновано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж.

Полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба "Военна полиция" съобщи, че съпътстващите причини за инцидента са нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при извеждане на самолета във вертикалната равнина. Още: ВВС страда от системни проблеми и недостатъчно нальоти: Анализ на бивш летец

"Недопустимо и некоректно"

От Военно-окръжната прокуратура в Пловдив обаче заявяват днес, че е "недопустимо и некоректно преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите".

"Всякаква информация за причините за трагедията, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс", напомнят от Военно-окръжната прокуратура. Още: Загиналите пилоти в Граф Игнатиево имали около 60 часа нальот за тази година

От там подчертават, че изявленията на представители на Министерство на отбраната по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии. И още:

"Призоваваме да се преустановят всякакви прибързани изявления, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят съмнения за едностранчивост и предопределеност на разследването. Само едно всестранно и всеобхватно разследване би могло да установи какви действия са извършени, чия е отговорността, има ли нарушения, включително и от длъжностни лица, свързани с планирането и осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника, както и от други представители, в това число от висшия команден състав на Военновъздушните сили (ВВС)."

От Военно-окръжна прокуратура-Пловдив напомнят, че досъдебното производство по случая е образувано своевременно в деня на инцидента - 13 септември 2024 г., и че екип от военни прокурори и следователи и към момента извършва активни следствени действия за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта на двамата пилоти. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес