Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военна академия отбеляза 130 години от рождението на Цар Борис III (СНИМКИ)

30 януари 2024, 14:19 часа • 1424 прочитания

На тържествена церемония Военна академия "Г. С. Раковски" отбеляза 130 години от рождението на Цар Борис III – възпитаник на Академията, предаде БГНЕС.

Снимка БГНЕС

Спомени за Царя

Почетен гост на ритуала бе Н. В. Симеон Сакскобургготски. Той си припомни спомени за Царя, и обясни, че е развълнуван да бъде част от церемонията. "Това са емоции, които трудно могат да се обяснят и да се разберат понякога, защото се връщаме много години назад. С много малки изключения съм го виждал в цивилно облекло. Винаги си беше с униформа, връщайки се от София във Врана, като идваше да види сестра ми и мен.

Още: Петър Стоянович: Управлението на цар Борис III е успешно и дори спасително за България

Снимка БГНЕС

Друг момент беше официалната част, когато присъствахме и понякога гледахме от двореца богоявленския и гергьовския парад, и това ни свързва с нашата войска. Царят имаше обичая да ни води по екскурзии и излети, най-вече планините, показвайки голяма любов към България. Още в ранните ми години говореше за историята, която за мен е не само любима наука, но считам за необходима. Тя изгражда самочувствието на нашето общество, но е и нещо, от което можем да си вземем поука, да не повтаряме едни и същи грешки. За съжаление, често се вижда, че няма достатъчно хора да се придържат към историята. Дали тя се харесва, дали човек е съпричастен с миналото е съвършено друго. Не бива да се опитва да се заличава нещо, което ни свързва всички.

Снимка БГНЕС

Рушенето на паметници

Още: Постановка за Борис III се играе на театралния фестивал в Единбург

Рушенето на паметници не е добър признак. Ако всеки режим или всяка политическа система тръгва да руши предишната, нямаше да има нито Триумфалната арка, нито пирамиди, и с това трябва да се съобразяваме всички. Цар Борис го доказа и това ми остана в съвестта - България да е над всичко и преди всичко", каза Сакскобургготски.

Той определи и два акта срещу баща си като кощунство. Първият е пренасянето на тленните останки на Цар Борис от Рилския манастир във Врана, защото е било наредено ковчега да бъде отворен. "Второто кощунство беше унищожаването на неговите останки, за което никой до ден днешен не ми е дал едно конкретно показание", посочи той.

Още: Акад. Георги Марков: Смъртта на цар Борис III се дължи на инфаркт, твърденията за отравяне са спекулации

Генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия "Г. С. Раковски" връчи на Сакскобургготски личния бинокъл на Цар Борис III, и портрет на баща му, както и книгата "Възобновяване на третото българско царство". На Сакскобургготски беше връчен и официален плакет на академията.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес