Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Миленски: Офицерите трябва да служат не на личност или партия, а на цялата нация (ВИДЕО)

18 октомври 2024, 17:35 часа • 337 прочитания

В днешното предаване "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров разговаря с полк. о.р. Владимир Миленски.

„С отпадането на член първи и приемането на новата Конституция нашите конституционалисти тогава, някак си лесно разбираха, че армията трябва да бъде деполитизирана, но това деполитизиране те го разбираха като департизиране, в смисъл да няма членуване в партия и това нещо е вкарвано в закона. На офицерите, сержантите и военнослужещите, на всички е забранено членство в политическа партия. Също така е забранено и провеждането на партийна агитация работното място. Но нещата на практика само дотук не решават проблема в дълбочина. Въпросът е: осигурили ли сме ние такива условия, че офицерите на първо място, но също така сержантите и войниците, да са убедени че не служат на тази или онази партия, на този или онзи партиен деятел или човек, който в момента държи властта в държавата, а той е от някоя партия, че не служат на тази личност или тази партия, а служат на цялата нация, служат на цялата държава? Ето този въпрос ние не го разрешихме у нас и той продължава да бъде неразрешен. В резултат на това всички партии от 1989 г. до ден днешен, минавайки през властта, спечелвайки в различни моменти властта в държавата, бяха силно изкушени да грабнат обратно офицерството и да го придърпат към себе си, всички, без изключения и в голяма степен успяха, като разбира се най-важни и най-интересни са им офицерите с най-големи пагони. Защото тези офицери вземат решенията в армията и казват какво трябва да се прави в армията. Те съветват политическата класа.“ Още: Иво Инджев: Проблемът на Русия е, че не притежава меката сила на Запада (ВИДЕО)

Владимир Миленски е категоричен, че експертизата за превъоръжаване и оборудване на Българската армия трябва да бъде оставена в ръцете на висшите офицери и още по-важно, тя трябва да бъде предпазена от партийните посегателства. „В момента тя не е предпазена, поради което нашите военни хора са под постоянен натиск да обслужват този, който е силен на момента от партията която в момента е на власт. Това е най- жалкото и това води армията към неспособност, или я държи в състояние на неспособност, защото ние в много отношения имаме толкова тежки проблеми, че е страшно да ги погледнем в очите.“ Още: Евгени Кръстев: В основата на наднационалната структура за сигурност е уважението към националния суверенитет (ВИДЕО)

„Руските военни технологии са добри, само ако имате безкрайно количество от тях и ако имате безкрайно количество войници, които да хвърляте в огъня на войната, както правят руските генерали в момента на фронта в Украйна. Така че тези, които ще ви кажат „русия изнася много оръжие“, това е нискотехнологично, и от инженерна гледна точка, морално остаряло оръжие.“

Целият разговор гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес