Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видин почита паметта на Св. Ромил Видински

16 януари 2014, 07:30 часа • 19637 прочитания

Паметта на Свети Ромил Видински ще бъде почетена във Видин днес, съобщи "Фокус".

Православната църква почита светеца на 16 януари. И за да могат повече християни да присъстват на богослужението, тържественото отбелязване ще се проведе от 18.00 часа в катедралния храм. Ще бъде отслужена утринна служба в чест на Свети Ромил Видински и петохлебие за благословение на жителите на Видин.

„Кулминацията на честването ще бъде отслужването на Света божествена литургия от 19:30 часа. Свети Ромил Видински е известен още като Бдински и Раванишки, както го наричат сърбите”, каза архимандрит Поликарп, председател на катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”. Той добави, че желанието на Видинска света митрополия е да изяви светостта на този велик българин и човек, който произхожда от Видин, и да накара хората да подражават на добродетелния живот, който той е имал.

„Дано всяка година паметта на св. Ромил Видински да се празнува по-мащабно, а защо да не стане това един празник на Видин”, каза духовникът.  Той припомни, че това е видински светец и човек, който е живял и израснал в града. Погребан е в манастира в Раваница, Сърбия. На 29 януари, когато се отбелязва паметта на светеца по стар стил, ще се организира екскурзия до манастира, а духовници от Видин ще отслужат света литургия в светата обител.

„Желанието ни е паметта на Св. Ромил Видински да се почита и празнува, а лансирането на неговата личност в обществото да бъде един духовен момент в израстването на всички нас”, каза още архимандрит Поликарп.

Ивайла Димитрова
Ивайла Димитрова Отговорен редактор
Новините днес