Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Весислава Танчева: Гражданите трябва да се политизират, а не „партизират“ (ВИДЕО)

24 октомври 2024, 17:35 часа • 469 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов и комуникационният специалист Весислава Танчева развенчават митовете на статуквото.

Според Весислава Танчева има много фактори, на които се крепи статуквото. До голяма степен това са действията, бездействията и невежеството, като вид бездействие. „Маскирано зад някакви програми и проекти, едва ли не, загриженост за бъдещи поколения, но реално в крайна сметка на изхода на образователните системи, на всяко едно тяхно ниво, ние получаваме някаква форма на неграмотност и невежество. И тук вече далеч не говорим само за функционалната неграмотност, втръснала на всички учещи български език и литература деца, ученици и учители, тук вече говорим за липса на критично мислене, което поставя в риск цели групи в обществото. Вижте какво се случва с електората на ПП „Величие“, защото там има категорична липса на критично мислене за да стигнеш до степен да подариш парите си, при това получени чрез тежки ипотеки върху лични имоти и т.н. на човек, на хора, които съвсем очевидно те лъжат в очите, които ти представят невъзможни неща за реалност.“ Още: Д-р Мохамед Халаф: Израел води война и срещу финансовия потенциал на тези, които осигуряват подкрепа на „Хизбула“ (ВИДЕО)

Партиите пишат политическите си програми само от „кумова срама“. „Защо ѝ е на една партийна структура или група от партии, които по някакъв начин взаимодействат видимо и невидимо в своята работа, имат нужда да владеят по нечестен начин властта в държавата, и то с десетилетия, и да остават на власт, използвайки системите – социална, здравеопазване, образователна, системите за сигурност преди всичко, включително репресивните апарати на държавата, в това число КПКОМПИ, ДАНС и т.н.? За какво им е на тях да се „обличат“ в някаква дрешка, която да е убедителна?“ Друг повод да си слагат етикет, ляво, дясно, център и т.н., е желанието им да участват в Европейския парламент, защото той е още един източник на сила, власт и достъп до обществени ресурси.

„Следващата цел е да останат на свобода тези, които са крали. Няма полза някой да открадне 4-5 млрд. обществени средства, да ги зарови някъде по офшорните сметки в трудно достъпни банки по света и в един момент да се озове с трима прокурори на вратата, следствие и шестмесечен арест. [..] Има друг фактор, който е по-силен от финансовия и той е „Магнитски“ плюс притесненията - желанието на Пеевски да се измъкне от списъка и нежеланието на Борисов да се види в него.“, казва Танчева.

Весислава Танчева е категорична, че човек за да е политически грамотен, не е нужно да е яростен привърженик и защитник на конкретна политическа сила. „Политически грамотен означава да разпознавате политическите субекти на терена, да знаете кой от тях е най-близо до вашето собствено виждане.“ Още: Уроците по история и Българската армия - хибридна война „по учебник“ (ВИДЕО)

„Гласувайте! Едно от големите политически клишета и абсолютна митология е, че „всички са маскари“. Тази митология устройва само и единствено „маскарите“ в политиката. Има не малко хора, които са влезли в политиката с някаква цел да работят за обществото, защото, повярвайте, има и такива хора и то не са малко.“, призовава Весислава Танчева.

Целият разговор на Калин Манолов с Весислава Танчева гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес