Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Весела Чернева за българската следа при взрива на Кримския мост: Искат да сплашат обществото ни

12 октомври 2022, 09:13 часа • 1860 прочитания

Това е дъвка. Искат да бъде сплашено българското общество. Непрекъснато сме обект на такива опити да бъдем паникьосани. Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия Весела Чернева, директор на Европейския съвет по външна политика, относно обвиненията на Русия, че има българска следа в камиона, който се взриви на Кримския мост. Впоследствие тези обвинения бяха категорично отхвърлени от нашите служби и българското служебно правителство.

По думите й не трябва да се страхуваме. "Това е едно нанадолнище, по което вече не може да се върнем. Не трябва да бъдем притеснени. Трябва да бъдем загрижени, но трябва да вярваме, че нашите институции могат да се справят. Тук идва големият въпрос - вярват ли българите на това, че българските институции могат да се справят? Според мен това е вратата, през която влиза тази пропаганда и недоверието", обясни Чернева.

"Тази реторика България ще бъде въвлечена във войната, е крайно несериозна, и тя наистина всява паника в населението", заяви от своя страна бившият зам.-външен министър Милен Керемдчиев.

Според Чернева трябва да сме загрижени от това, което става в Украйна, тъй като това има своите ефекти върху нашата икономика и върху нашата сигурност, но не може всеки да създава такава паника.

"Същевременно това, което се случи в Украйна онзи ден, беше истински страшно. Над 80 ракети и около 20 дрона, много поразени цивилни обекти. Има истински важни и страшни неща, които се случват, вместо това да се занимаваме с несъществуващ камион", каза тя.

Керемдчиев заяви, че България е неприятелска държава за Русия отпреди 18 години, когато стана член на НАТО."Ние продължаваме да се извиняваме, а външната ни политика е шизофренна", каза той. И обясни, че нашите чиновници в Брюксел гласуват за това да се дава помощ на Украйна, но пък нашето правителство тук кава "Не".

ОЩЕ: Съветник на президента: Темата с българската следа при взрива на Кримския мост е приключена

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес