Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС: Планът за "Пирин" трябва да мине екооценка

26 април 2018, 18:20 часа • 1991 прочитания

Тричленен състав на Върховният административен съд отмени решение на министъра на околната среда и водите, в което се казва, че не трябва да се прави екологична оценка към новия план за управление на Национален парк "Пирин".

Припомняме, че през март 2017 г. екоминистърът Нено Димов реши актуализацията на плана за управление на Национален парк "Пирин" да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Тези промени, според еколози, предвиждат 12,5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк.

"Според българското и европейското законодателство, както и според решенията на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, от което Пирин е част, планът за управление трябва да се подлага на екологична оценка. Опитите за заобикаляне на закона водят до подобни решения на съда", пишат те в съобщение до медиите.

В него се припомня, че министърът на околната среда и водите Нено Димов многократно е заявявал, че ще се съобрази с решенията на съда по казуса с Пирин.

Въпреки това министерството може да обжалва решението на ВАС на втора инстанция, ако пожелае.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес