Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС отмени забраната за сирене от палмово масло

03 април 2013, 21:53 часа • 14403 прочитания

Съдът отмени забраната, въведена от ексминистъра Мирослав Найденов, на едно място да се произвежда сирене от мляко и сирене от палмово масло. Върховният административен съд отмени наредбата за млечните продукти, съобщиха от институцията, предаде Стандарт нюз.

Наредбата задължи млекопреработвателните предприятия да изберат, какво да произвеждат - млечни или имитиращи продукти. А ако ги сменят - това да става на шест месеца. Браншът скочи, с аргумента, че това ще ги съсипе.

Наредбата е отменена от съда, но по-интересното е, че той дори не е влязъл в конкретиката. Причината е, че първо - България не е изчакала процедурата по нотификация, за да я приеме, и второ, с официални писма от Европейската комисия още миналата година е уведомила земеделското министерство, че в този й вид тя противоречи на правото на Европейския съюз. По тази причина съдът я отменя като изцяло незаконна. Последствията за бранша обаче са налице.

Наредбата задължи мандрите да изберат какво да произвеждат - млечни или имитиращи продукти, а много от фирмите фалираха.


Директорът на агенцията по храните заяви, че няма такова нещо. „Предприятията не са затворени от това, че е създадена такава наредба. Аз винаги съм казвал, че нашите млекопреработвателни предприятия не са никак малко. те са около 250 предприятия и при условия, че пазара наистина е свит, а и недостига на суровина”, смята д-р Йордан Войнов.

От писмата на Европа обаче става ясно, че въпросната наредба противоречи на правото на съюза, съобщи бТВ. България изрично е уведомена, че трябва да отложи приемането на документа.

„Сега, когато падне това нещо, всеки може да си прави абсолютно всичко. По този начин ще паднат изкупните цени на млякото”, заяви д-р Йордан Войнов. Според млекопреработвателите това не е вярно. Те твърдят дори, че може да се очаква повишаване на изкупните цени, защото отмяната на наредбата ще отпуши производството и съответно търсенето на суровина.

Още една наредба чака решението на съда – за третиране на пилешкото месо. Мотивите са подобни – българските производители и чуждите ще бъдат поставени в неравностойна ситуация
.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес