Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАП даде на МВР месец за резултати от проверки срещу гонките

23 октомври 2015, 14:40 часа • 2998 прочитания

Във връзка със зачестилите пътнотранспортни произшествия и постоянно увеличаващите се сигнали за фрапиращи и тежки нарушения на правилата за движение по пътищата при провеждане на т.нар. "гонки" на 22 октомври 2015 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на вътрешните работи в изпълнение на предоставените му правомощия по Закона за МВР предприемане на действия.

Информация за набелязаните мерки следва да постъпи във ВАП в 10-дневен срок, а в едномесечен срок следва да постъпят данни за резултатите от предприетите действия, съобщават още от прокуратурата.

Трябва да се създаде необходимата организация за активизиране на действията на контролните органи на територията на цялата страна с цел установяване на места и участници в посочените по-горе противоправни прояви, съобщават от прокуратурата.

От там поясняват, че също трябва да се предприемат действия с оглед превенция на нарушенията, както и действия за реализиране на административнонаказателната отговорност на виновните лица.

Да се предприемат действия и с оглед предотвратяване на престъпления по чл.342, ал.1 Наказателния кодекс за причиняване на смърт на пътя, както и за налагане на принудителни административни мерки по ЗДвП;

През 2009 г. ВАП е възложила проверка на Окръжните прокуратури и Областните дирекции на МВР да установят местата на територията на цялата страна, на които се провеждат нерегламентирани състезания с МПС. Установени са 172 лица, които са участвали в провежданите състезания и 59 места, на които са организирани и провеждани т.нар. „гонки“. Съставени са 147 акта за административно нарушение (АУАН по ЗДвП) и 92 предупреждения по чл. 56, ал. 1 и ал. 2 от ЗМВР. За предотвратяване на установените нарушения са изготвени предложения за промяна на хоризонталната и вертикална маркировка, поставяне на допълнителни пътни знаци и препятствия, с оглед на ограничаване на скоростта на движение в участъците, на които е установено, че се провеждат нерегламентирани състезания. /

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес