Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваксинацията срещу "син език" може да започне от март

05 февруари 2015, 12:53 часа • 8493 прочитания

4,625 млн. лв. са осигурени по бюджета на Министерство на земеделието и храните за ваксинацията срещу „син език”. Информацията съобщи пред журналисти във Варна министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Решението е било взето след заседание на Министерския съвет вчера, информира Радио "Фокус".

Има произведени налични ваксини и от първи март ще стане възможно ваксинирането на животните да започне.

Създадена е организация за ваксиниране на животните срещу болестта „син език” през месец март. Това потвърди снощи д-р Марин Маринов, главен експерт в „Дирекция здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите” при Българската агенция по безопасност на храните, по повод напрежението сред животновъдите.

Според него средствата, които Министерството на земеделието и храните ще отдели за ваксината срещу болестта, ще бъдат достатъчни.

По отношение на горивата за земеделските производители министър Танева коментира, че е разумно преговорите относно това, как да бъде осъществен контролът да продължат. Тя добави: "Ние като министерство, бихме искали всички сектори да излязат на светло, да се плащат данъци, за да има еднаква пазарна среда за всички"

От 1 март стартира кампанията за директни плащания 2015 г. за първи път с повече схеми за подпомагане и със задължителното условие за правно основание.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес