Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В София били нужни 3 джамии за нуждите на мюсюлманите

18 март 2016, 15:01 часа • 3729 прочитания

Мюсюлманите в София имат нужда от 3 джамии на комуникативни места в столицата. За това се обяви районният мюфтия Мустафа Избищали. Причина за искането стана мюсюлмански молитвен дом в "Люлин", срещу който протестираха над 100 души.

Живеещите близо до молитвения дом се опасяват, че вътре се проповядва радикален ислям. От мюфтийството обаче твърдят, че това не е вярно, протестът е политически, а причината за откриването на дома, който функционира от три години, е недостатъчното място в столичната джамия.

Стотина души се събраха на протест срещу молитвения дом в "Люлин" с опасения, че в него се проповядва радикален ислям. Районният мюфтия на София Мустафа Избищали отхвърли твърденията и обясни, че причината за откриването на дома е липсата на място в джамията "Баня Баши", предаде Дарик.

Всеки петък в помещението в "Люлин" събират над 350 души. Сградата обаче не е собственост на Главното мюфтийство, има регистрация в Столичната община, а по документи се води склад за обувки.

Собствеността на терена е на търговско дружество, с което Българското мюфтийство има договор за наем. Има мюсюлманско настоятелство, което е регистрирано според Закона за вероизповеданията. Имамът пък е на трудов договор към мюсюлманското вероизповедание. „Тук се проповядва това, което се проповядва във всяка една джамия и меджид в страната, които са под контрола на мюсюлманско вероизповедание”, обясни той.

Избищали беше категоричен, че нямало място под контрола на мюфтийството, в което да се проповядва радикален ислям. Той покани кмета Фандъкова да търсят общо решение на въпроса с намирането на място, където мюсюлманите да се молят, като според него въпросът с построяването на втора джамия се неглижира.

Избищали заяви, че в столицата има над 70 000 мюсюлмани. "Виждате, че дори и с този меджид тук, все още има хора, които се молят на тротоара пред джамията", посочи той.

Относно това, че човекът, който е собственик на терена, влиза в състава на фондация “Тайба”, която е обявена за свързана с терористични организации, районният мюфтия заяви, че фондация “Тайба” е регистрирана още през 1998 г. по времето на Иван Костов. Тази фондация все още е действаща. Човекът, с чието име се спекулира много - Хюсеин ал Бе ал Бук ал Бени, никога не е бил гонен от България за каквато и да е била дейност.

В този молитвен дом се осъществява религиозна дейност от повече от 3 години, като през това време не е имало проблеми. Молитвата е на арабски, а проповедта е на български език. На петъчната молитва в този молитвен дом пристигат около 350 души, заяви Избищали.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес