Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В памет на Пламен: Панахида на Орлов мост, камъни пред общината във Варна

05 март 2013, 19:31 часа • 19121 прочитания

С панихида в памет на самозапалилия се във Варна Пламен Горанов започна поредното протестно шествие в столицата, предаде БГНЕС.

Панихидата отслужи отец Георги, един от протестиращите в София. Един от парапетите на Орлов мост беше превърнат в своеобразен олтар на Пламен, пред който хората оставяха цветя и на който бяха запалени десетки свещи. Протестиращите започнаха да събират дарения за всички желаещи да отидат до Варна за поклонението на Пламен.

Тази вечер протестът привлече скромно участие и в панихидата се включиха около 50 активисти. След това протестиращите направиха краткия преход от Орлов мост до парламента, където продължава постоянният им палатков лагер с искания за промяна в Изборния кодекс. Протестиращите не спряха движението в центъра на столицата, но не забравиха да се спрат на мястото, където миналия месец стана сблъсък със служителите на реда, за минута мълчание в подкрепа на всички пострадали.

По Вазовата поема "Грамада" гневни варненци решиха да поставят камъни пред общината, където Пламен се самозапали.

Идеята е възникнала, след като се разбра, че след вчерашната молитва в памет на Пламен, общината е започнала да разчиства цветята от плочките. По този начин варненци решиха да накажат кмета Кирил Йорданов и управляващите и всеки идващ тук поставя камък пред общината.


Припомняме, че 6 март е обявен за Ден на национален траур във връзка със смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов в знак на протест срещу нечовешкото управление на община Варна.

Цяла България ще почете паметта на младия мъж, който се бореше срещу управлението в страната и кмета на Варна Кирил Йорданов, както и срещу групировките в града. След поредни дни на масови протести дойде и денят 20 февруари, когато 36-годишният Пламен Горанов в ранната сутрин се самозапали пред сградата на Община Варна. Той носел плакат с искане за оставката на кмета, който след инцидента бе скрит от един от притеклите се на помощ охранители на кметството. "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17 часа на 20 февруари 2013 година" – са думите, изписани на плаката, който Пламен Горанов държал при самозапалването си на това място.

Пламен е човек с изявена гражданска позиция, противник на несправедливостта и готов да протестира в подкрепа на хора, изпаднали в беда. Пламен активно се включва в многохилядните граждански протести, които превърнаха Варна в "столица" на недоволството срещу лошото управление на ГЕРБ, бедността, корупцията и непосилните сметки на ток. Отчаян от положението, той се самозапали пред сградата на община Варна. Състоянието на Пламен беше много тежко, той бе поставен в медикаментозна кома и лекарите се бориха за живота му. Във Варна и страната организираха десетки акции за кръводаряване, за да се помогне на Пламен.

Пламен почина на националния ни празник - 3 март около 20 часа. В събота вечерта – 2 март положението на Пламен се е влошило рязко. Дотогава е бил поддържан в медикаментозна кома, а няколко дни е дишал самостоятелно. В събота е започнало рязко влошаване на състоянието му и въпреки всички спешни грижи и консултации, на 3 март около 20 часа Пламен Горанов почина от полиорганна недостатъчност.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес