Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Египет назрява нова революция

26 ноември 2012, 13:23 часа • 10512 прочитания

В Египет продължават сблъсъците между демонстранти и полиция. Епицентърът на събитията отново е площад „Тахрир” в Кайро. Либералите обвиняват управляващите в страната „Мюсюлмански братя” в „кражба на революцията” и опит за установяване на нов авторитарен режим.

На 22 ноември президентът на Египет Мохамед Мурси издаде т.нар. „конституционна декларация”, която го прави неподвластен на никакъв контрол – решенията на държавния глава вече са окончателни и не могат да бъдат оспорени в съда. Освен това документът лиши съдебните институции от правото да осъществяват надзор на работата на горната камара на парламента и на Конституционно събрание, което трябва да разработи новия основен закон на Египет.

Мурси използва новите си правомощия, за да уволни главния прокурор Абдел Мегид Махмуд, смятан за свързан с предишния режим, а освен това инициира нов съдебен процес срещу бившия президент Хосни Мубарак.

Анализатори отбелязват, че главната цел на египетския лидер е друга. Страната все още няма нова конституция, а Конституционното събрание, в което три четвърти от членовете са ислямисти, е на ръба на разпускането. На този фон Мурси реши да се възползва от ръста на своята популярност след успешната намеса за разрешаване на конфликта в Газа, за да разшири правомощията си и с един замах да сложи край на продължителната политическа криза. По-рано тази година при подобни обстоятелства той уволни ограничаващото властта му военното ръководство начело с фелдмаршал Хюсеин Тантауи.

Но либералите, които през лятото приветстваха отстраняването от власт на генералите, реагираха остро на конституционната декларация. За тях съдебната власт беше последната държавна институция, която не е подчинена на ислямистите.

Представители на опозиционни партии и обществени движения се събраха на площад „Тахрир” и обвиниха ислямистите в опит за узурпиране на властта. Демонстрантите изградиха палатков лагер на площада и обявиха, че няма да си тръгнат докато исканията им не бъдат изпълнени. Опозицията настоява за отмяна на скандалната конституционна декларация, за формиране на ново Конституционно събрание, представляващо всички групи на обществото, и за оставката на правителството на Хишам Кандил.

Бившите кандидати за президентския пост Амр Муса и Хамдин Сабхи обявиха, че формират координационен съвет на опозицията. В него може да влезе и основният опонент на Мурси – Мохамед ел Барадей, който нарече президента „нов фараон”. „Не може да има диалог с диктатор, който налага най-тежки антидемократични мерки, а след това предлага да забравим за разногласията. Докато той не се откаже от новите си правомощия, то няма да има диалог”, каза Ел Барадей.

Едновременно с това най-влиятелните съдии призоваха своите колеги да обявят общонационална стачка. Демонстранти се опитаха да щурмуват правителствения комплекс в Кайро. Протестиращите хвърляха камъни и бутилки със запалителна течност. Полицаите използваха срещу тях сълзотворен газ и други специални средства. До сблъсъци се стигна и в други градове – Александрия, Суец, Порт Саид. Пострадалите са стотици.

Нови протести са насрочени за вторник. „Мюсюлмански братя” също призоваха своите поддръжници да излязат на улиците, за да подкрепят последните конституционни инициативи на президента Мурси.

Западните страни засега не бързат да дават оценка на събитията в Египет. Държавният департамент на САЩ се ограничи с изразяването на безпокойство заради случващото се.

Независимая газета

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес