Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Утре трябва да вдигнат последната цистерна в Хитрино

19 декември 2016, 15:31 часа • 1072 прочитания

Съгласно плана, който сме разработили, би трябвало утре да сме вдигнали последната цистерна и да започне процесът по пускането на хората в Хитрино при условие, че не възникне нещо непредвидено.

Това каза пред журналисти гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, след срещата си с жители на пострадалото село, предаде Фокус.

„Основният интерес беше провокиран от това кога жителите ще влязат в домовете си, интересуваха се дали ще има достатъчно хора, които да замерват средата, така че да са убедени в своята безопасност, ще остане ли още полицейската охрана в селото. Имаше и въпрос дали ще се провери за замърсявания на почвата, отговорено им беше с „да”, каза още гл. комисар Николов.

Той посочи, че екипи на електроснабдителното дружество работят днес по отстраняване на повредите по мрежата в южната, по-висока част на селото, където е допустимо да се работи.

„Идеята е, след като хората си влязат в къщите и се убедим, че са вътре, да можем максимално бързо да пуснем тока. Ако няма хора вътре, пускайки електричеството, голям е рискът да предизвикаме пожар”, обясни гл. комисар Николов.

Той посочи, че екипите, които са на терен, работят с допустимата бързина, заради изключително сложните и рискови операции. „Кранистите - уникални майстори, 60-тонна цистерна, сантиметър по сантиметър, в продължение на час и половина трябва да се повдига, за да не се измести центъра на тежестта и да стане по-голяма беля”, каза гл.комисар Николов. Той обясни, че се подготвят за изправяне две от дерайлиралите цистерни, които са легнали. След като се изправят, от тях трябва да се източи опасното вещество, което е около 80 тона пропилен, и след това да бъдат изнесени извън населеното място. „По план това трябва да стане до утре, ако не изскочи нещо непредвидено. Например почвата на 50 см. под цистерната е замръзнала, тя трябва внимателно да се разрови, за да може въжетата да минат под нея, всичко това става на ръка, с ръчни инструменти, не можем да пуснем машини в близост до тези цистерни”, каза гл. комисар Николов.

Той посочи, че екипите са работили цяла нощ на терен, процесите са бавни и тежки, трябва да се направи площадка около 400 кв м., за да могат тежките кранове да стъпят на стабилна основа и да не поддадат.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес