Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция не отрича, че в Игнеада ще има проучвания за атомна площадка

30 ноември 2012, 19:07 часа • 5681 прочитания

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че Турция работи по избора на място за строежа на трета атомна електроцентрала, съобщи БНР, цитирано от БГНЕС.

Той подчерта, че няма взето решение от турска страна къде ще бъде изградена. Мястото ще бъде определено след геоложки проучвания, които ще продължат две години, каза турският министър и допълни, че градчето Игнеада, разположено край границата с България, е едно от местата кандидати.

Изразената позиция се разминава с тази на турския външен министър Ахмед Давутоглу, който преди седмица заяви пред българския евродепутат Евгени Кирилов, че Турция няма такива намерения. Наскоро в Игнеада се състояха масови протести срещу плановете за изграждане на енергийни мощности в района. Кметът на градчето Тахир Ъшък заяви, че турското Министерство на екологията и градоустройството е спряло проекта за строеж на ТЕЦ централа в района, предложен от турска фирма.

Нашето население не иска централа в този район и много ясно заяви това. Ние искаме да бъде отворен граничен пункт между Турция и България край село Бегендик, каза той. Благодарение на това ще се създадат нови възможности за развитието на туризма, търговията, културата и просперитета на района,смятат местните ръководители. Бегендик е последното гранично село откъм турска страна. Основано е от преселници от България и се намира край Резовска река, която разделя Турция и България.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес