Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топлофикациите видяха грешки в сметките, поискаха по-високи цени

03 юни 2021, 01:00 часа • 2342 прочитания

Топлофикациите видяха грешки в сметките на КЕВР при определяне на цените на парното от 1 юли. Това стана ясно на откритото заседание на комисията, предаде 24 часа.

Шефът на столичното парно Александър Александров посочи, че при пресмятането на недовзетия приход е пропуснато да се превалутират от евро в левове парите за въглеродни емисии, а при природния газ са пропуснати разходите за пренос и достъп през мрежата. Като се направят корекции, ще излезе, че дружеството не е надвзело от клиентите си 15,1 млн. лв., а има да получава 5,38 млн. лв.

И други топлофикации посочиха този пропуск. В цената на пловдивската топлофикация не е калкулиран целият размер на възнагражденията и осигуровкита. Всички настояха за коригиране на прогнозната цена на въглеродните емисии, която е определена на 47 евро на тон, а в момента надвишава 51 евро.

Електроразпределителните дружества за поредна година поискаха в цената на тока за бита да бъдат включени разходите за енергийна ефективност при крайните потребители, които те са задължени да правят. Пламен Младеновски от КЕВР каза, че това са стотици милиони левове и няма как да бъдат включени в цената на тока. Тази схема е сбъркана и това е следващата бомба, която цъка в цените, каза той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес