Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тодор Чобанов: Ще спасим ли каквото остава за спасяване от Царските конюшни?

29 юли 2018, 16:58 часа • 5423 прочитания

Зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов излезе с остра реакция и позиция, провокирана от пожара в Царските конюшни. Той я публикува в личния си профил във FRacebook.

"Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят“ ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения?

 

За пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град. След вандалското разрушаване на "Двойната къща" в нарушение на всички закони и норми, за което и до днес нямаме информация да е понесена съдебна или административна отговорност от виновните лица. Този път се посяга на един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015 да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености“, заявява в позицията си зам.-кметът.

Той поясни, че миналата зима Столичната община е изпратила до културното ведомство подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса „Царските конюшни“ за културна ценност от национално значение.

"Днес не задаваме въпроса защо този и други знакови обекти от първата половина на ХХ век нямат статут. Днес трябва да попитаме защо по това и по останалите предложения на Столична община няма резултат? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация? Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното наследство“, възмущава се Чобанов.

В позицията си, зам.-кметът увери, че Столична община при никакви обстоятелства няма да допусне зловредни намеси в обекта „Царските конюшни“, който е изцяло защитен от действащия ПУП и произтичащите от него регулации. Чобанов изрази надежда, че този пореден призив няма да остане без последствия и ще предизвика реални действия, доказващи също така, че от съществуването на специализираната администрация за опазване на културното наследство все още има смисъл.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес