Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танева: Приключва ваксинацията срещу болестта нодуларен дерматит

13 юли 2016, 12:56 часа • 478 прочитания

Приключва ваксинацията срещу болестта нодуларен дерматит. Трябва да мине дълго време без да се установява ново огнище на болестта и да обявя, че заразата е овладяна. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

През тази седмица ваксинацията приключва вече и в Северна България, обясни Танева и допълни, че така вече ще са ваксинирани всички едри преживни животни в страната. Първо този процес е приключил в Южна България, предава БГНЕС.

Към момента има спорадично появяване на нови огнища на заразата и в Южна и в Централна България, където са регистрирани две огнища. Възникналите огнища са в срока след ваксинация за придобиване на имунитета, което означава, че това заболяване го е имало вече във фермата. Там, където е установено ново огнище са много малки фермите, където нормите за биосигурност не се спазват, както и във ферми и стада, където животните не са идентифицирани, т.е. без регистрирани ушни марки и не са подлежали на контрол от ветеринарните власти.

В последните 10 дни няма съмнения за нови огнища, а в един ден се появяват едно - две огнища на тези места. Върви се към успешното овладяване на заболяването, обясни Танева.

Проблемът с това заболяване в Европа остава. В съседните страни - Македония и Сърбия, се увеличава броят на огнищата. Ние правим съвместни усилия със засегнатите страни и тези, които са в непосредствена близост до заболяването като Румъния, да предизвикаме приемането на специално решение за болестта от европейските власти, с което да бъдат облекчени рестриктивните мерки след ваксинация на стадата и се надявам в тази посока да имаме успех, отбеляза министърът на земеделието.

Освен това заедно с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис, в момента страната ни организира среща на евространите, където заболяването е влязло. Поканен е и министърът на земеделието от Израел, защото страната има най-много опит в битката с това заболяване.

Срещата трябва да се проведе на 8 - 9 август и Танева се надява всички страни да се обединят в посока за адекватни европейски правила за справяне със заболяването и за ограничителните мерки, свързани с него, тъй като пряка щета са евтаназираните животни, които вече са над 2600 към днешна дата, но икономическите последици след ваксинацията са практически рестрикциите, които фермерите ще трябва да спазват. Тези рестрикции са определени много назад във времето - през 1992г. заради друго заболяване - шап и са несъотносими към това заболяване.

След ваксинация млякото и всички млечни продукти са годни за консумация, след пастьоризация без ограничение за консумация и търговия в Европа и в трети страни.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес