Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свободните адвокати искат от ВАдС запис от заседанията

22 юли 2020, 21:20 часа • 3363 прочитания

На 18.06.2020 г. СНЦОП "Обединение на свободните адвокати" изпрати заявление до Висшия адвокатски съвет с искане за предоставянето на пълен заверен препис от трите протокола от проведените заседания на ВАдС на 10.03.2020 г., на 29.05.2020 г. и на 12.06.2020 г., ведно с копие на пълния аудио запис от проведените обсъждания, гласувания и приетите решения на трите заседания, от който е свалено съдържанието на протоколите, с потвърдена от ВАдС автентичност, с цел установяване съответствието и пълнотата на отразените изявленията на членовете на ВАдС. Повод за искането е "изтеклото" копие на протокол, за който се твърди, че е от заседание на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) от 10.03.2020 г., в който е отразено изказване на председателя на ВАдС г-жа Ралица Негенцова. Целият текст на заявлението може да видите тук http://osabg.org/news/106-osa-iska-ot-vads-zavereni-prepisi-ot-protokoli-ot-3-zasedaniya

В отговор на нашето заявление ВАдС отговори с писмо, с което ни представи становище на длъжностното лице по защита на данните на ВадС, но не и решение по нашето искане на самия висш орган на адвокатурата. Текстът на писмото може да видите тук:

http://osabg.org/1-files-OSA/novini/Pismo-634-30062020-VAdS.pdf

В резултат на това на 19.07.2020 г. Обединение на свободните адвокати изпрати допълнение към първоначалното писмо, с което изискваме да ни бъде предоставен пълен заверен препис от четирите протокола от проведените заседания на ВАдС на 10.03.2020 г., на 29.05.2020 г., на 12.06.2020 г. и на 10.07.2020 г., при заличени лични данни на лицата, които не са дали своето съгласие за тяхното разкриване, на основание чл.31, ал.2 от ЗДОИ във връзка с ал.1 и ал.4 от същата разпоредба.

Уточнихме, че не държим да получим копие на пълния аудио запис от проведените обсъждания, гласувания и приетите решения на трите заседания, от които записи е свалено съдържанието на протоколите, доколкото към настоящия етап не оспорваме автентичността на самите протоколи. ОСА е получило също изрично съгласие от двама от председателите на адвокатските съвети, коментирани във въпросните протоколи като потенциален обект на дисциплинарни производства във връзка с отказа им да превеждат на ВАдС завишения размер на членския внос към ВАдС – отказ, основан на решения на Общото събрание на адвокатите в страната и на Общото събрание на една от колегиите. ОСА получи и пълномощни от тези лица да ги представлява във връзка с отправеното искане.

Горецитираната информация и документация се изисква с цел да направим собствена преценка дали и доколко са законосъобразно приети решенията на ВАдС, съдържащи се в четирите протокола, за повдигане на дисциплинарно обвинение срещу адвокати - председатели на Адвокатски колегии, дали при постановяване на решенията на ВАдС са спазени изискванията на Закона за адвокатурата относно наличието на законен повод за иницииране на дисциплинарното производство, а именно дали до ВАдС е подаден сигнал от трето лице, различно от самия орган и/или неговите членове, а така също какво е правното основание за повдигане на обвинението, дали ВАдС е установил данни за извършено нарушение, спазена ли е законово уредената процедура и дали в своята дейност Председателят на ВАдС е зачел обвързващата сила на приетите решения от проведените Общо събрание на адвокатите в страната (ОСАС) от м.февруари 2019 г. и ОСАС от м.февруари 2020 г. досежно спиране на плащането на членския внос към ВАдС, на основание чл.124, ал.2 от Закона за адвокатурата. На 24.07.2020 г. предстои заседание на ВАдС, на което очакваме решение по повдигнатите от нас искания.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес