Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светият синод се събира извънредно по въпроса с украинската църква

05 ноември 2018, 10:49 часа • 2517 прочитания

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) ще проведе извънредно заседание в Троянския манастир по въпроса за свикване на Всеправославен събор за предоставяне автокефалия на украинската църква, предаде агенция "Фокус".

На заседанието ще се реши дали митрополитите да подкрепят предложението на руския патриарх Кирил за свикване на Всеправославен събор за решаване на възникналите в православната църква противоречия, или ще излязат със собствена позиция.

Заседанието ще започне по обяд в присъствието на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Членове на специалната комисия са само митрополити. „Те ще прегледат всички документи и становища и ще ги представят на събрание в пълен състав на Светия синод, когато са готови. Документите са от над 300 години. Процесът ще бъде много дълъг, защото някои документи ще трябва да бъдат преведени официално“, обясни началникът на отдел "Връзки с обществеността" към Светия синод, протойерей Николай Георгиев.

Припомняме, че през октомври цариградският патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на украинската православна църква от Московската патриаршия. Няколко дни по-късно Московската патриаршия реши да прекъсне всякакво общение с Цариградската църква.

В средата на миналия месец от пресцентъра на Синода поясниха за Actualno.com, че за да излезе БПЦ с позиция относно разкола в православието, е необходимо време на българските митрополити, за да прегледат документи "от пет века и повече". "Знаете, в такава много опасна ситуация трябва всичко да е много прецизирано до запетая", подчертаха още от Синодалната палата.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес