Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светият синод се оправда - позицията по стратегията за детето била на служителка

12 февруари 2019, 18:55 часа • 3454 прочитания

БПЦ трябва да взема отношение по всички въпроси, които касаят нашето общество, отношението между хората, бъдещето на нашите деца, проповядването на нравствените ценности в обществото, всичко, което касае нашите човешки взаимоотношения, касае БПЦ. Това каза в предаването "Лице в лице" архимандрит Никанор.

В коментар на становището на Светия синод за Националната стратегия за детето, което разбуни духовете, архимандрит Никанор заяви, че тази позиция не е на Ловчанския митрополит Гавраил, а на служителка в Синода. По думите му цялата афера е комична.

„Тази служителка качва неведнъж непремерени неща, дори е качвала съвсем скандални и ужасяващи неща на сайта, затова беше и свалена като главен редактор на този официален сайт на Св. Синод. Мое лично мнение е, че е грешка, че въобще я оставиха в екипа”, каза архимандрит Никанор.

„Нещата, които се засягат в тази конвенция, са важни и тези конвенции, които ние приемаме, не са празни думи, защото те трасират пътя след това на приемането на различни нормативни актове и е много важно в този компас на нашия път църквата да укаже правилния път, тоест спасителния път за обществото като цяло и за всеки един от нас", каза отец Никанор.

Той поясни, че църквата все още не е взела своето отношение.

"Това е едно частно мнение, което по един аферистки начин се е появило на страниците на официалния сайт и вижте какво предизвика – всяко нещо без благословение до това води – до смущение и до скандал”, каза свещеникът.

По думите му ще има една балансирана, примерена, здрава позиция, основана на свещеното писание, на свещеното предание и на реалностите, в които живеем.

Абортите в България са по социални причини. Това каза в предаването "Лице в лице" д-р Таня Андреева.

„Изборът на тези жени да направят аборт е много труден. Много пъти на мен самата ми се е случвало да ги убеждавам да запазят своята бременност. Основно те казват, че нямат възможност да отгледат второ или трето дете”, допълни д-р Андреева.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес