Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сурова глоба заплашва Софийския университет заради дупките по фасадата

27 април 2020, 10:05 часа • 8349 прочитания

До 30 000 лв. може да достигне глобата за Софийския университет за несъгласуване на документация около казуса с дупки по фасадата на Ректората.

Това каза в Сутрешния блок на БНТ Александър Трайков от Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата.

По думите му ясно личи по фасадата кои дупки са нови и кои стари, а по земята има и дребни парчета, които най-вероятно са от пробиването на стените.

Той допълни, че има предписание от Столична община за премахване на външните климатични тела. Има проект, който трябва да се съгласува с Министерството на културата, но за момента не е установено от 2010 г. да е внасяна такава документация.

Припомняме, че сигнали за пробитите дупки по сградата, която е паметник на културата, бяха подадени в интернет пространството.

Граждани са алармирали кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, който е спрял неразрешените дейности и е уведомил инспектората към Министерството на културата.

"Работниците на място са обяснили, че преди година е получено писмо от Столична община с препоръка да се премахнат външните тела на климатиците и сега са започнали да правят инсталация с едно голямо тяло", написа Трайков във Facebook.

Има институции в България, които си мислят, че са над законите. Така си обяснявам пробитите дупки за поставянето на климатици по сградата на Ректората на Софийския Университет "Св. Климент Охридски", съобщи на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес