Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страсбург осъди България заради македонската ОМО "Илинден" по още 3 дела

12 януари 2018, 08:00 часа • 9280 прочитания

Европейският съд за правата на човека в Страсбург постанови за пореден път държавата да плати компенсации на ОМО "Илинден" и нейни членове заради отказа на организацията да бъде регистрирана и забраната да провеждат митинги. Общата сума, присъдена този път, е 30 000 евро, пише lex.bg.

Обезщетения по 12 000 евро се присъждат по две от делата - първото, заведено от името на самата ОМО "Илинден", а другото от деветима нейни членове. И по двете дела Европейският съд постановява, че е налице нарушаване на свободата на сдружаване. Повод за тях са отказите на съдилищата в България да регистрират ОМО "Илинден". Такива през годините са постановявани много пъти, казусът е стигал и до Конституционния съд. Основният мотив за отказите е, че от целите на организацията може да се направи извод, че тя ще проповядва етническа омраза и създава заплаха за териториалната цялост на страната.

За последните откази за регистрация (на Благоевградския окръжен съд и на Софийския апелативен съд), станали повод за тези дела в Страсбург, в решението на ЕСПЧ се казва: "Отказът да се регистрира "Илинден" представлява "ограничение" както на правото му на свобода на сдружаване, така и на неговите членове". И още: "Не е необходимо да се изследва дали това ограничение е било "предписано от закона" или преследвало легитимна цел, защото дори и да се предположи, че е така, то не е "необходимо в едно демократично общество".

Третото дело, свързано с ОМО "Илинден", по което Страсбург се произнесе вчера, е на брата на председателя й Йордан Иванов - Кирил Иванов. По него съдът присъжда обезщетение от 6000 евро, като признава, че освен правото на сдружаване е погазено и правото на ефективно средство за защита. Повод за него е отказ на властите в Благоевград да разрешат митинг на "Илинден", пише lex.bg, цитиран от Сега.

ЕСПЧ отхвърля претенциите на адвокат Хараламби Анчев срещу решението на Комисията по досиетата, с което той бе осветен като агент на бившата Държавна сигурност (ДС). От февруари до май 1997 г. той беше вицепремиер и правосъден министър в служебното правителство на Стефан Софиянски. Комисията по досиетата обяви неговата принадлежност към тайните служби през 2008 г. Съдът в Страсбург смята, че Комисията по досиетата е действала напълно законно. "Съдът приема, че подобно осветяване има за цел подобряване на прозрачността на публичния живот и допринася за увеличаване на доверието в институциите на страната след падането на комунистическия режим", се казва в решението на съда в Страсбург.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес