Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Стоп на цензурата във Фейсбук": Граждани излязоха на протест пред TELUS (ВИДЕО)

18 януари 2023, 16:41 часа • 9873 прочитания

Десетки граждани излязоха на протест пред сградата на TELUS на столичния площад "Македония" в следобедните часове на сряда, за да изразят недоволството си от блокирането на профили във Фейсбук заради изразяване на политически позиции или такива в подкрепа на Украйна.

Сдружение БОЕЦ организира протеста пред компанията, която стои зад модерирането на Фейсбук в България. Той е под надслов "БЛОКИРАНИТЕ блокират TELUS".

Протестиращите залепиха листове с надписи "Стоп на цензурата на TELUS и Meta" на входната врата на офиса на TELUS.

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев заяви, че е организирал демонстрацията в защита на свободата на словото. "Изтрити са постове в подкрепа на Украйна. В същото време руските хибридки се разпространяват с пълна сила и не нарушават никакви стандарти. Десетки са примерите на блокирани профили, зад които стоят живи хора. Излезте от Фейсбук и влезте в живия живот. Социалните мрежи са гнусни, защото мафията наложи тотално медийно затъмнение и единствената трибуна, която имаме, са социалните мрежи и шепата оцелели свободни медии в България. На тази трибуна разобличаваме престъпленията на нашите управляващи и когато бъдем заглушени, тогава се чува само гласът на кремълската пета колона", заяви той пред гражданите.

Според него отговорност за цензурата носи TELUS. "Проблемът е в Meta, но TELUS са нейните машини. Тук виждаме модела на институцията „чадър-бухалка“. Прокуратурата например е чадър над Доган, Борисов, Владислав Горанов, Гешев е и бухалката. Този модел вече е в медиите. Моделът влезе и в социалните мрежи. TELUS са модератори за България и хората, дори подсъзнателно, започнаха сами да си налагат автоцензура", заяви той.

Георгиев атакува Борисов и Пеевски и заяви, че в България няма съдебна система, няма прокуратура - това обаче "не означава, че те са невинни". "Това трябва да бъде казано на глас, без страх. Путин също не е осъден военнопрестъпник. Путин престъпник ли е? Ако напишете „Да“ във „Фейсбук“, ще бъдете блокирани и вашият пост ще бъде изтрит", добави той.

Редица общественици като Христо Комарницки, Манол Глишев, Иво Балев, Радослав Бимбалов и самият Георги Георгиев бяха блокирани във Фейсбук или все още са. "Това не са терористи и екстремисти, не ползват реч на омразата. Защо тогава са блокирани? Кой носи отговорност за това? В същото време профилът на Копейкин е недосегаем", заяви лидерът на БОЕЦ.

ОЩЕ: Анонимно и произволно: Така ли Facebook наказва свободата на словото? (ВИДЕО)

Един от засегнатите - авторът Манол Глишев - се включи с реч пред протестиращите: "Много от нас са редовно цензурирани в най-популярната социална мрежа. Едната гледна точка е продемократична и проукраинска, а другата – проруска, антидемократична и соц-носталгична. Смятам, че втората няма право да съществува, тя стои против фундаментални човешки права".

"Целият свят се е демократизирал, а тези хора казват, че са алтернативата. А в България те командват парада, те създават медийния пейзаж. БНТ, БНР, БТА – тези големи национални медии, които формират нашия национален дискурс по всички теми, в тях русофилщината, путинизмът, антидемокрацията са единствената гледна точка. Докато останалите всъщност не съществуваме, ние сме заглушени, няма ни в БНТ, няма ни в БНР, няма ни в БТА. Ние се борим за своето информационно съществуване", заяви Глишев. Според него срещу TELUS протестират не само у нас, а и в други страни - например в Германия.

Припомняме, че скандалът с TELUS се разгоря в края на ноември, когато разследващият сайт BIRD.BG разкритикува компанията, че заглушава общественици, изразяващи позиция против режима на Путин, а в същото време дава трибуна на тези, които подкрепят опорките на Русия. Освен това от BIRD.BG призоваха служители на TELUS в България да станат техни информатори и показаха снимки от профилите на няколко лица от компанията. От TELUS нарекоха тези действия тормоз и обявиха, че ще съдят медията.

В средата на декември лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев влезе в сградата на TELUS и попита защо Facebook трие постове на сдружението, разкриващи нередности около Бойко Борисов и Иван Гешев, а също така блокира профили. Георгиев не получи конкретен отговор.

Снимки: Михаил Митев, Actualno.com

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес