Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като изгоряха къщите: Близо 300 хил. лв. от дарения отиват за Воден и Крайново

13 октомври 2024, 14:29 часа • 614 прочитания

Над 226 хил. лева са събраните средства от дарения за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново. Новината съобщи БНР.

Припомняме, че през юли ямболското село Воден беше в пламъци. Запалиха се 35 къщи, а стотици хора и животни се самоевакуираха.  Хората от селото не получиха предупреждение по телефона чрез системата BG-ALERT. Предупредиха ги камбаните на църквата. В село Крайново пък пожарът унищожи 15 къщи. 

Разпределението

Разпределението на средствата от дарителската сметка ще бъдат гласувано на извънредно заседание на общинския съвет в Болярово в началото на следващата седмица. В пожара през юли изгоряха до основи къщите на 10 домакинства във Воден и 3 в Крайново. Средствата ще бъдат справедливо разпределени и сумите вероятно няма да са по равно, уточни кметът на общината Христо Христов:

„Аргументите ми са такива: през този период две от домакинствата във Воден получиха нови къщи на колелета- едното деветчленното получи къща с две спални, коридор, баня, тоалетна..., която къща струва 57 000 лева, второто домакинство получи къща по- малка като квадратура- една спалня, коридор, баня, тоалетна, кухня за 47 хил. лева".

От КНСБ също ще предоставят 80 хил. лева за две от домакинствата. ОЩЕ: Искат оставката на шефа на КРС заради провала с BG-ALERT в село Воден

Помощта от държавата

Все още се очакват средствата, които ще бъдат отпуснати от Междуведомствената комисия към Министерския съвет. От общината е изпратена и пълната документация за оценка на щетите и се очаква от Междуведомствената комисия да бъдат отпуснати значителни средства за възстановяване на щетите. ОЩЕ: "Какъв празник, още чакаме държавата": Жители на опожареното Воден още чакат помощи

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес