Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скоро се прибират: Министър разкри къде са пленените българи от кораба Galaxy Leader

06 февруари 2024, 11:21 часа • 1997 прочитания

Българските моряци от похитения в Червено море кораб Galaxy Leader ("Галакси лийдър") са живи и здрави. Настанени са в хотел и са под охрана, съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

"В момента се организира тяхното прибиране към България", каза той и добави, че действията по завръщането им се координират от Министерството на външните работи.

Товарният кораб е с 25 души екипаж, а двама от тях са българи - капитан и помощник-капитан.

Още: Къде са отвлечените български моряци и кога ще бъдат пуснати? Говори лидер на хутите

Отвличането на кораба

Плавателният съд беше отвлечен през ноември 2023 г. от хутите - йеменските бунтовници, подкрепяни от Иран, които атакуват редовно израелски, американски и британски кораби в Черно море и Аденския залив. Целта е те да не минават през протока Баб ел-Мандеб, който е ключов, а така е подложено на риск голяма част от търговското корабоплаване. Хутите се противопоставят на войната на Израел в Газа.

Преди дни посланикът на Йемен в България - негово превъзходителство Ахмед Мохамад Шамар – заяви, че всички от екипажа на Galaxy Leader са на сушата. Нямаше обаче по-подробна информация.

Още: Разрешиха на моряците от отвлечения кораб Galaxy Leader да се свържат с близките си

Снимка: Getty Images

Развитие и по случая с "Руен"

По думите на министър Гвоздейков - преговорите за освобождаване на българските моряци от кораба "Руен" също са на финален етап. Плаващият под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, беше взет на абордаж след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен в средата на декември 2023 г.

"Моряците са в добро здравословно състояние, няма проблеми и опасност за тях. Надяваме се в скоро време тази сага да приключи и корабът да бъде освободен. И дано такива варварски действия да бъдат в историята и да бъде намерен начин те да бъдат спрени", допълни министърът на транспорта.

Още: Отвлякоха български кораб край Йемен

Нови атаки на хутите

Междувременно хутите заявиха на 6 февруари, че са нанесли удари по американски и британски кораби в две отделни атаки в Червено море, като едната от тях е потвърдена от фирмата за сигурност Ambrey.

В изявление говорителят на хутите Яхия Сари заяви, че "първата атака е била насочена към американския кораб Star Nasia, а другата - към британския кораб Morning Tide". Ambrey съобщи за нападение с дрон срещу британски товарен кораб.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес