Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандалите около избора за Варненски митрополит придобиха сексуален оттенък

14 декември 2013, 13:30 часа • 46584 прочитания

Изборът на нов Варненски и Великопреславски митрополит на мястото на починалия през лятото дядо Кирил се превръща в истинска сага, гарнирана с много скандали.

Поредният е свързан с името на един от двамата кандидати за мястото – епископ Борис. Оказа се, че късно снощи в YouTube е било пуснато клипче със секс оргия между свещеник и монахини. В клипчето се е твърдяло, че участва дядо Борис заедно с икономката на Бачковския манастир Румяна и още три монахини. Видеото обаче е било свалено моментално заради сексуалните сцени в него.

Отец Димитър Амбарев обаче смята, материалът е чиста проба компромат. Пред Нова телевизия той бе категоричен, че нито мъжът е дядо Борис, нито жените са монахини. Според него причината за анонимно разпространените кадри е уронване на престижа на Бачковския епископ преди избора за Варненски митрополит.

"Бих се заклел, че това не е Борис. Тези жени не са облечени в монашески дрехи. Освен това монахините не носят бижута. Става въпрос за омаскаряване преди вота", отсече Амбарев.

Не на това мнение обаче е бившият директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет Иван Желев. Той смята, че епископ Борис сам е заснел клипчето, но то "някак е изтекло", стана ясно в "Седмицата" на Дарик. Според Желев в клипа всъщност "главна роля" имала омъжена жена, защото се било чувало, че казвала, че ако мъжът ѝ разбере, "щял да я утрепе".

Иван Желев отговаряше за вероизповеданията при правителствата на НДСВ и Тройната коалиция, като тогава стана ясно, че е бил агент на Държавна сигурност с кодово име "Ангелов".

Първият вот за нов Варненски и Великопреславски митрополит беше касиран заради подозренията и твърденията, че е нагласен с купуване на гласове. Тогава най-много гласове събраха отец Борис и епископ Игнатий. Възможно е обаче да има касиране и на втория вот, който трябва да се проведе утре, 15 декември.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес