Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандали и масов бой за кръста

06 януари 2012, 13:09 часа • 16756 прочитания

Масов бой стана за Богоявленския кръст в Благоевград. 80 души се включиха в надпреварата за кръста на Йордановден. 

32-годишният Николай Иванов от кв. "Струмско" хвана кръста в оспорвана надпревара, превърнала се в меле, от която той излезе от водата ранен.  

„Пожелавам късмет на всички хора. Искам другата година да има повече участници в надпреварата за кръста. Наистина си заслужаваше”, каза Иванов.

Тържественият водосвет преди хвърлянето на кръста беше отслужен от мелнишкия епископ Серафим. 

В същото време пловдивският митрополит Николай призова желаещите да уловят кръста на Йордановден в Пловдив да не кощунстват с молитвата към Бога. Гневът на митрополита се породи от крясъците на желаещите да уловят кръста. Повече от 40 минути около 40 мъже и момчета стоят във водите на река Марица и чакат Пловдивският митрополит да отслужи Богоявленския водосвет.  

Недоразумение стана с Богоявленския ритуал и в Сливен. За 11.30 часа беше обявено хвърлянето на кръста в шадравана до сградата на общинска администрация. Ритуалът обаче се е провел с час и половина по-рано, в 10.00 часа, което разгневи много хора. Отец Павел хвърлил кръста в шадравана и той бил изваден от 13-годишния Милен, който е ученик в 7 клас. Останалите желаещи да скачат за кръста обаче, изчакаха да стане 11.00 часа и след като ритуалът не се проведе, скочиха за здраве в ледените води на шадравана под проливния дъжд, който вали в Сливен.

В Кърджали пък кмет и енорийски свещеник преминаха придружени от волска каруца през центъра. Шествието тръгна от храма „Св.Георги Победоносец” и стигна до водите на река Арда. Енорийският свещеник Отец Петър заедно с кмета Хасан Азис се качи на скутер за традиционния ритуал и хвърли кръста.

Богоявленският кръст бе изгубен пък във водите на река Банщица в Кюстендил. Първоначално в студените води на реката се хвърлиха над 10 души, които го изпуснаха в мътната река. Повече от един час ентусиастите претърсваха завиреното място, но без резултат.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес