Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Системно нарушават правата на Биляна Петрова в затвора, алармират нейни близки

12 юли 2023, 23:20 часа • 2458 прочитания

Съпругът на Биляна Петрова и бившият ѝ колега в община "Младост" Петър Кърджилов внесоха писмо до министъра на правосъдието доц. Атанас Славов, в което разказват за системното нарушаване на правата, ограничаването на възможността за намаляване на присъдата и силно дискриминационното отношение към Петрова в затвора в град Сливен. За това съобщиха самите те във Facebook.

В писмото те молят министър Славов за среща с тях, като прилагат на вниманието му два документа като приложение към писмото:

1. Писмо с опис на всички откази на молби на Биляна Петрова за работа и доброволен труд до ръководството на затвора в Сливен, написано лично от г-жа Петрова и набрано в печатен файл от нас. Отказите са на всички молби от г-жа Петрова, като в тях не се съобщават реалните факти относно работните места и се извършват нарушения на правата ѝ.

2. Молба от г-жа Биляна Петрова до бившия служебен министър на правосъдието г-н Крум Зарков да се занимава с творческа дейност с цел полза за обществото и за намаляване на присъдата ѝ, към която тя прилага редица документи, доказващи опита и статуса ѝ на творческа личност, включително договори с издателства с определени срокове за завършване на две книги.

Днес съпругът на Биляна Петрова и бившият ѝ колега в Община "Младост" Петър Кърджилов внесоха писмо до министъра на...

Публикувахте от Биляна Петрова /Biliana Petrova/ в Сряда, 12 юли 2023 г.

Припомняме, че кметът на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. Според прокуратурата, в колата на кметицата са били открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп. Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите.

Десислава Иванчева: Целенасочено не ми позволиха да се погрижа за здравето си

Тримата обвинени по случая (Иванчева, Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение. През юни 2021 г. Иванчева излезе на свобода срещу гаранция от 10 000 лева, а в средата на септември 2021 г. Биляна Петрова също беше пусната на свобода срещу парична гаранция в размер от 8000 лв.

Иванчева на влизане в затвора в Сливен: Хора, помагайте! (ВИДЕО)

През 2022 г. обаче, съдът окончателно реши, че Иванчева и заместничката й Биляна Петрова трябва да излежат присъди съответно 6 и 5 години затвор и двете бяха отведени в затвора в Сливен. През май месец тази година, те обявиха, че ще съдят прокуратурата за 200 000 лева. По-късно двете обявиха, че си търсят работа в града, за да намалят присъдите си.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес