Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сиренето в магазина - с над 60% вода и скъпо

18 ноември 2022, 09:22 часа • 2374 прочитания

В сиренето на пазара у нас има твърде много вода. От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%. Това показват резултатите от последното проучване на Българската национална асоциация "Активни потребители". 

"Изразено в проценти, 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени", уточняват от "Активни потребители". Рекордьор е продукт, който съдържа 86,95% вода. "Това е невиждана стойност в българската и световната практика", възмущават се от асоциацията.

При евтините марки водата е повече, показва проверката на асоциацията. Логично е при по-евтините водата да е повече. При 34 евтини марки - с цена под 14 лева, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

Имитиращи продукти се предлагат като сирене, е другата установена практика при проучването на "Активни потребители". Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини.

Интересно е сравнението с проучването от 2020 г. Тогава са изследвани само евтини, подбирани спрямо оценката на риска продукти и 87% от тях бяха оводнени. Сегашният, от 2022 г., резултат в тази категория е аналогичен – 85%. Това показва, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те продължават да произвеждат натъпкани с вода и химикали продукти, коментират от потребителската организация.

В заключение от „Активни потребители“ обобщават, че при закупуване на евтини млечни продукти, сирене до 14 лв/килограм, рискът те да са некачествени/подправени е двойно по-голям. При марки продавани под 10 лева/килограм не може изобщо да се говори за сирене и здравето на консуматорите е изложено на риск. Трябва да се уточни, че изследването е правено през септември 2022 г., а сега цените са доста по-високи.

"Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, но при 35 марки съдържанието е над 65%. А в един от проверените продукти е дори 87%. Този продукт няма нищо общо със сиренето", заяви  молекулярният биолог д-р Сергей Иванов в ефира на Нова телевизия. Той обясни, че при високото водно съдържание и влагозадържащите агенти се образуват след време вещества, които не бива да се консумират.

Според Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България продукт, който съдържа 87% вода, не може да се нарича сирене.

Те обясниха, че цената не е гаранция за качество. „Половината от скъпите марки - над 16 лева на килограм, са с повече вода”, обясни д-р Иванов.

ОЩЕ: Сиренето и кашкавалът поскъпват с 40-50% за последната година

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес