Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синдикатите искат държавата да се намеси за работодателския бойкот на осигурителните прагове

12 септември 2016, 17:10 часа • 1784 прочитания

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояха държавата да излезе с позиция за бойкота на работодателите, които не искат да договарят минималните осигурителни прагове за 2017 година. Президентите на синдикатите Пламен Димитров и Димитър Манолов предупредиха, че ако има "нулева" година за договарянето, това ще се отрази на бюджета и на доходите на хората.

"Болнични върху минимална заплата, обезщетения в различни режими върху минимална заплата, ако щете цялата фирма от горе до долу да мине на минимална заплата като осигуровки, ще има разрушителен ефект върху правата на хората. Това ще направим. Първо, ще ги информираме да са хаберлии и какво ги чака, и после ще ги видим как ще реагират и дали ще реагират при подобна информация и перспектива, ако тя се случи", каза Димитров.

Минималният осигурителен праг е някакъв охранителен механизъм, така да го наречем, но основното задължение е работникът да бъде осигуряван върху действителната си работна заплата, допълни Манолов.

В много браншове има подготвени споразумения със сериозни увеличения на заплати, но те не се подписват заради отказа на бизнес организациите да договарят по-добри доходи обясни още Пламен Димитров, цитиран от БНР.

"Увеличение на работните заплати в много от секторите, такива, които дори са по-високи от мечтите на някои. Говорим за 10, 15, 20 процента конкретни предприятия, които виждат, че нямат кадри и са готови, за някои категории персонал особено, да го направят и ще го направят, независимо какво казват Васко Велев или Кирил Домусчиев", допълни той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес