Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симона Велева, Пролет Велкова и Тодор Беленски са кандидатите за членове на СЕМ*

14 април 2022, 20:00 часа • 5679 прочитания

Трима кандидати ще се състезават за двете вакантни позиции в Съвета за електронни медии от квотата на парламента. Двама от тях са от управляващата коалиция - на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а третият - от "Възраждане".

Юристката Симона Велева е номинирана от "Продължаваме промяната". Тя е експерт по медийно право и доктор по конституционно право, същевременно е и съветник в Министерския съвет по медийни въпроси. Кандидат е и журналистката Пролет Велкова от Дарик радио, издигната от "Демократична България". За място в СЕМ кандидатства и журналистът Тодор Беленски, номиниран от "Възраждане". В момента той работи в ТВ1, след като напусна Actualno.com заради несъгласие с редакционната политика (последният му материал в "Актуално" е на 18.02.22). Той има присъствие и в YouTube, а след напускането на Actualno.com вторият му гост беше лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Интервюто присъства в отделен канал, открит от Беленски след напускането на Actualno.com (* КОРЕКЦИЯ - първоначално беше допусната неточност, че Костадинов е първият гостувал. Първият гост на Тодор Беленски беше доц. Георги Сарийски).

Мандатът на София Владимирова и Розита Еленова в СЕМ - и двете, избрани от парламентарната квота, изтича на 27 април. Днес в 18 часа беше крайният срок, в който партиите и коалициите можеха да предлагат кандидати за съвета от квотата на Народното събрание. От "Има такъв народ" издигнаха кандидатурата на журналиста Мартин Карбовски, но ден след номинацията му той се отказа от участие в състезанието.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес