Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеонов и Каракачанов настояват за много по-строги наказания за носене на бурка

27 юни 2016, 07:30 часа • 655 прочитания

По-високи глоби и по-тежки наказания за носене на бурки - по тази линия се движат корекциите в проектозакона на Патриотичния фронт по въпроса.

Националистите искат склоняването към носене на подобно облекло чрез принуда, насилие или материална облага да се наказва със затвор от 1 до 4 години и глоба от 5000 до 10 000 лв. Първоначалният проект предвиждаше лишаване от свобода до 3 години и 5000 лв. глоба, т.е. затворът можеше да се избегне. Ако деянието засегне дете, хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов искат твърдо 2 години зад решетките и санкция от 10 000 до 20 000 лв., пише в. "Сега".

Освен това патриотите въвеждат отделни санкции за нарушители, които са длъжностни лица в общинската и държавната администрация, или в "светските учебни заведения". Ако прикриват лицата си, те ще плащат по 500 лв. глоба при първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо. Отделно от това на санкции в същия размер ще подлежат и "членове на юридическо лице, предоставящо обществени услуги, произвеждащо продукция или осъществяващо обществена дейност", които са извършили провинението "със знанието или съдействието на управителните органи на юридическото лице".

От ПФ коригират дефиницията си за частично и пълно скриване на лицето. В определението вече не се споменава покриването на главата и косата - това, което предизвика най-много критики при внасянето на проектозакона, тъй като на практика обхващаше дори традиционните селски забрадки.

Свои промени е внесъл и бившият лидер на ДПС Лютви Местан. Той иска в проектозакона на ПФ да има единствено текст, който дава право на длъжностните лица да изискват от българските и чуждите граждани у нас да "разкрият по подходящ начин лицата си" с цел да бъдат идентифицирани или да бъдат изпълнени "определени служебни задължения или функции". Четин Казак от ДПС пък настоява целият проектозакон да отпадне. Няколко негови съпартийци обаче са внесли поправки, с които се забранява публичното носене на "дрехи, предназначени за прикриване на лицето". Искат и да се заличи предвиденото от вносителите лишаване от социални помощи при провинение.

Депутатите от ДБГ на Меглена Кунева също са се отчели. В техните предложения обаче се измества фокусът на проекта на националистите, тъй като реформаторите искат изрично да се подчертае, че "целта на закона е да се избегне възможността за прикриване на самоличността при извършване на противообществени прояви".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес