Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силна година за финалистите в конкурса „Мениджър на годината”

15 октомври 2014, 16:36 часа • 17249 прочитания

Ръководителите на едни от най-големите компании в България се класираха във финалната десетка за Националния конкурс „Мениджър на годината 2014”, съобщиха организаторите от списание МЕНИДЖЪР днес. Списанието реализира конкурса в партньорство с международната консултантска компания „Делойт България”.

Най-добрият мениджър на България за 2014 г. ще бъде обявен на 28 октомври 2014 г. на тържествена церемония в Софийската опера и балет.

Победителят в конкурса ще бъде излъчен сред десетте финалисти, които бяха класирани по разработена от „Делойт България” методология. Това са (по азбучен ред):

АЛЕКСАНДЪР АВРАМОВ, изпълнителен директор на „Стоун Компютърс“ АД

ЕВАНГЕЛОС ЛИТРАС, управител на Alpha Bank България

ИВАН ПАПАЗОВ, изпълнителен директор на „Винпром Пещера”

ИВАЙЛО ПЕНЧЕВ, изпълнителен директор и собственик на Walltopia

ИЛИЯН ФИЛИПОВ, управител на ПИМК ООД

КРИСТОФ ДЕ ЛАФАРЖ, изпълнителен директор на „Шнайдер Електрик България”

ОГНЯН ТРАЯНОВ, основател, собственик и изпълнителен директор на „Технологика” ЕАД

Д-Р ИНЖ. ПЛАМЕН ТАШКОВ, основател и управляващ съдружник на „МАРС Армор” ООД

СПИРОС НОМИКОС, изпълнителен директор на „Солвей Соди” АД

ХУАН КАРЛОС ПЕРАЛЕХО, изпълнителен директор на "Нестле България"  

Националният конкурс „Мениджър на годината” се провежда за седми път. Документи за участие тази година подадоха 63-ма висши мениджъри.

Любопитен акцент е, че 10% от кандидатите са участвали в първите две години на конкурса – преди кризата. Сега се връщат отново с добрите си резултати.

Сред кандидатите най-много са представителите на индустрията – 25%, на ИТ сектора са 13%, на търговията - 10%, на транспорта и логистиката - 10%, на застрахователния сектор - 6%. Банкерите са по-малко в сравнение с предишните две години – 6%. Жените мениджъри са 15%, приблизително колкото и през миналата година. Собствениците и съдружници в компании са 28% от кандидатите, повечето имат семеен бизнес. Чуждите мениджъри са 22%.

Във втория кръг на конкурса преминаха 43-ма от участниците. Приходите на ръководените от тях компании са общо  4 361 025 000 млрд лева. 70% от участниците отчитат ръст в приходите през 2013 г..

Общите приходи на мениджърите от финалната десетка възлизат на 1 351 388 000 млрд лева.  Финалистите в конкурса „Мениджър на годината 2014“ управляват общо  6 831 души, съобщи Тодор Тодоров,  директор „Финансово консултиране“ на „Делойт България“.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес