Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал: Тежка техника по тъмно на Централния плаж в Созопол* (СНИМКИ)

08 декември 2020, 07:42 часа • 6389 прочитания

Тежка техника по тъмно на Централния плаж в Созопол. За това сигнализират граждани със снимки във Facebook групата "Да спасим Созопол от безумните строежи и разрушаването на морския бряг".

Потребители на групата са публикували снимки, на които се вижда багер, който копае бреговата ивица. Според информацията, кадрите са заснети на 7 декември в 20:30 часа.

"Тази снимка е от 20.30 минути. "Великите" и в дъжд и в мрак нямат спиране! Ние, скъпи съграждани, ще се спрем ли?",  пише Аспасия Порожанова.

Друг потребител на мрежата Nikolai Nikolov също споделя снимка, под която е написал "Безумията на Созопол. ЧАСТ: поредна"

Към 21 часа на 7 декември багерът със загасени светлини продължавал да загребва пясък и да го струпва на купчини, показала проверката на екип на btv. Багерът е успял да прокопае голяма част от ивицата, а според жителите на Созопол по този начин се разрушава брегът.

Тази сутрин те организираха и символичен протест и настояват прокопаването на защитни диги да спре.

Защо тежката техника копае край морето в Созопол?

Преди две седмици, припомнят от медията, когато концесионерът започна да копае, местни жители излязоха на протест с искане изграждането на дигите да спре. Тогава от фирмата стопанисваща плажа, изпратиха позиция до медиите, че с укрепителните дейности не се изгребва пясък, а се цели опазване на ивицата от бурното море и обясниха, че в дясната страна плажът е изяден от вълните.

От общината заявиха, че няма никакво внесено искане за каквито и да било дейност на плажа на Созопол. Изпратени са писма до Министерството на туризма, на МРРБ, до Басейновата дирекция и до екоинспекцията и концесионера с искане за всички документи по изграждане на диги. Засега няма отговор от нито една от институциите.

Становището на Министерството на туризма преди снощното разкопаване на плажа е, че са констатирани неизпълнения на договорни задължения - изграждане на защитни пясъчни валове, за които е използван пясък от заливаемата площна морето. Това е нарушение от страна на концесионера да опазва околната среда, флората и биологичното разнообразие. Няма право да се допуска движение на моторни превозни средства върху плажа, които могат да унищожат, увредят или доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж.

Припомняме, че последният казус със строеж край Созопол, беше спреният в крайна сметка проект на Буджака. Подробностите ще намерите в тези материали.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес