Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шуменецът, който обиколи Европа с колело отново на път

05 март 2014, 13:56 часа • 27406 прочитания

Венцислав Илиев планира ново пътешествие на две колела през тази година, като смята да стартира на 2 юни.

Тази година неговата цел е обиколка на света, като по всяка вероятност ще има и някой друг с него.

“Този път със мен ще дойде и пенсионерът от София Янчо Янчев, който преди години участва в благотворителната обиколка на България”, коментира Илиев, цитиран от topnovini.bg.

При колоездачната си обиколка тази година той е планувал да измине около 12 хил. км за приблизително 3 месеца и да стигне до втората най-северна точка на Европа –норвежкият нос Нордкап. Маршрутът за второто му околосветско пътешествие минава през Румъния, Унгария, Австрия, Чехия, Германия, Дания, Швеция, Норвегия и Финландия.

Илиев обясни, че е имал желание при тазгодишното си пътешествие да мине през Русия, САЩ и други по-далечни дестинации, но се е отказал, защото не е успял да намери спонсори.

Пътешественикът посочи, че по време на обиколката си ще върти педалите по 12 часа на ден, а понякога и повече. “По принцип ставам в 5.30 часа и най-късно в 7 часа тръгвам, като карам до 8 или 9 часа вечерта всеки ден”, каза Илиев.

Тази година той ще започне колоездачната си обиколка с повече пари от миналия път, благодарение на факта, че в момента има работа в мебелното производство, а и някои от приятелите му са изявили желание да му помогнат. Най-вероятно при тръгването си от Шумен той ще разполага с около 400 евро.

“Не знам как ще успея тази година, защото доколкото знам в някои от страните, през които ще премина, има доста висок стандарт на живот, но смятам, че ще се справя. Сигурен съм, че по пътя ще срещна много добри и отзивчиви хора, които ще ми помогнат. Всеки път, когато пътувам, срещам хора, които искат да ми помогнат и да научат повече за мен”, сподели Илиев.

Според него повечето българи мислят пътешествениците като него за луди, не им обръщат внимание и изобщо не са гостоприемни към тях. Въпреки това той планира още едно пътешествие, но в България. Обиколката в родината си той иска да направи през септември тази година или през юни догодина.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес