Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на Водноспасителната служба за началото на сезона и буди ли тревога темата за мините в Черно море?

04 юли 2022, 15:30 часа • 2170 прочитания

Вече е факт летният туристически сезон. Наред с него започна и сезонът на водното спасяване. Как започна той, какви са основните съвети към плажуващите и предизвикателство ли е темата с мините за водните спасители това лято? По тези въпроси Actualno.com разговаря с Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към Българския червен кръст (БЧК).

Спокойно начало на сезона

„От 1 юни официално започна туристическият летен сезон, а от 1 юли започна неговият активен период. От 3-4 дни сме в разгара на летния сезон. Спасителните постове трябва да са максимално осигурени от 1 юли. Все още няма точна статистика за охраняваните плажове по Черноморието ни. От 209-те плажа като цяло на Българското Черноморие обикновено се стопанисват и съответно осигуряват с водноспасителна дейност приблизително половината, даже малко повече от тях. Средно около 110-115 плажа от всички 209“, добави Налбантов. Водните спасители очакват максимален брой туристи де посетят водните ни площи и най-вече Българското Черноморие. Не са получени сигнали за инциденти по Черноморието до момента. „Сезонът стартира добре по отношение на инцидентите. Дай Боже да се запази това през цялото лято. Това зависи от самите нас, от посетителите на водните площи и до колко правилно контактуваме с водата и спазваме ли правилата за водна безопасност“, каза той.

Основните съвети към плажуващите

Плажуващите трябва да ползват за къпане, плуване и водни спортове охраняваните морски плажове. Такава е препоръката на Антон Налбантов. „При възникване на нежелана ситуация и влошено здравословно състояние има как да се реагира. Докато на неохраняемите плажове, които обяснимо са доста притегателно място, тъй като са по-екзотични ,по-спокойни от присъствие на хора, нещата са по-различни. Там се случват обикновено повечето, да не кажа почти всички водни инциденти с фатален край“, обясни шефът на Водноспасителната служба. Друго важна препоръка според него е спазване на флаговата сигнализация на спасителните постове. Той препоръча още да се слушат указанията на спасителните постове и да не се влиза в пререкания и дори физическа саморазправа с тях.

Как стои въпросът с мини в Черно море?

Този въпрос възникна след като преди дни Военноморските сили унищожиха мина, плаваща във водите на Черно море.

„Да, получи се вече сигнал за наличие на такава мина в нашата екватория на Черно море. Не е приятно да се чуват такива сигнали. Естествено, ако такива има, трябва да сме далече от тях. Как става тяхното обезвреждане и обезопасяване това е от компетенциите на военните и по-специално на сапьорните части. Дано да няма други такива случаи, защото тези сигнали внасят допълнителна тревога сред хората. И без това тревогите не са никак малко, като се започне от COVID пандемията, ето сега и мините. Мисля, че по нашето Черноморие едва ли ще има втори случай на поява на мина“, каза още Налбантов.

 

Очакват се около 6 млн. туристи това лято. Подробности четете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес