Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на язовирите в сблъсък с шефа на АОП в поръчка за 31,5 млн. лева 

07 юни 2022, 18:39 часа • 6757 прочитания

Изпълнителният директор на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" (ДПУСЯ) инж. Цако Бънчев влезе в челен сблъсък с шефа на Агенцията за обществени поръчки (АОП) Георги Николов. Причината е упражнен контрол върху процедурата и констатации за нередности, с част от които Бънчев не е съгласен.

Става въпрос за обявената на 20-ти май поръчка на стойност 31,5 млн. лв. без ДДС за поддържане в техническа изправност, ремонт на язовири, язовирните стени и съоръженията към тях, които са предоставени на предприятието.  

По закон Агенцията по обществени поръчки осъществява контрол на случаен принцип върху процедурите на два етапа: преди откриването - върху проектите на решение, обявление и техническа спецификация, а когато е приложимо - и върху проекта на методиката за оценка; след официалното ѝ откриване - върху одобрените документи.

В първия етап на контрола (преди публикуването) от АОП забелязали доста нередовности, една от които разминаване между прогнозна стойност на поръчката, посочена в обявлението (45 000 000 лв.) и сбора от стойностите на трите обособени позиции - 31 500 000 лв.

Видно от последващата проверка (след стартирането на поръчката) голямата част от препоръките са изпълнени, но са установени и нови, за които шефът на АОП отново дава указания.

На двата етапа обаче Георги Николов настоява, че има публикувани в сайта на Агенцията стандартизирани проекти на договори и стандартизирани клаузи за тях, а възложителят е длъжен да ги прилага. В противен случай трябва да даде мотивирано пояснение в досието на поръчката.

Двете становища – от 22-ри март и 31-ви май, завършват с едно категорично указание: "На Портала за обществени поръчки, в Тематична област – "Образци и списъци", са публикувани одобрени стандартизирани проекти на договори и стандартизирани клаузи на договори. Възложителят е длъжен да ги прилага, освен когато естеството на поръчката не позволява това (вж. чл. 231, ал. 4 и ал. 5 ЗОП). Неприлагането на стандартизираните изисквания и документите се мотивира писмено в досието на обществената поръчка".

(Георги Николов - изпълнителен директор на АОП)

Явно изнервен от повтарящите се напътствия, които счита, че няма как да изпълни, шефът на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" доста е втвърдил тона. В профила на обществената поръчка той е публикувал мотиви за неприемане на някои констатации от окончателното становище на АОП.

"Възложителят, с оглед естеството на обществената поръчка, а именно – извършване на СМР, няма и не би могъл да прилага стандартизираните изисквания и документите, тъй като в споменатата тематична област на портала за обществени поръчки въпросните стандартизирани изисквания и документи, свързани с естеството на поръчката, а именно – проект на договор за СМР и рамково споразумение, не са налични", е отговорил Бънчев.

 

 

(Наличните стандартизирани образци в сайта на АОП)

"Дали не са в тази тематична част на портала за обществени поръчки или изобщо не съществуват, ДПУСЯ няма как да е наясно, но ако занапред бъдат сведени до знанието на Възложителите на обществени поръчки, предприятието ще се съобрази с тях и ще ги прилага", е обобщил саркастично той.

Другото неизпълнимо според инж. Бънчев указание е да посочи броя и вида на язовирите, които ще се ремонтират.

"С оглед предвидената възможност за допълнително възлагане при придобиване на нови язовири, препоръката е да се изясни колко и какви са съоръженията, предмет на първоначалното възлагане, както и каква е максималната стойност на рамковото споразумение с и без допълнителните", е посочил Николов.

Инж. Бънчев остро се противопоставя и на това изискване.

"Тази препоръка на АОП не е взета предвид и не би могла да се отрази от Възложителя, тъй като броят на съоръженията, подлежащи на СМР, не може да бъде точно предварително уточнен с оглед на това, че само някои съоръжения, които са част от даден язовир – преливник, язовирна стена и основен изпускател, биха могли да се нуждаят от изпълнение на СМР, а други съоръжения – не. Освен това броят на предоставените на предприятието язовири непрекъснато се променя и ще продължи да нараства", пояснява шефът на язовирите.

(Инж. Цеко Бънчев - изпълнителен директор на ДП "Управление и стопанисване на язовири“. Снимка: botevgrad.com)

Той уточнява, че в периода на рамковото споразумение – 36 месеца, на предприятието със сигурност ще бъдат прехвърлени за стопанисване още значителен брой язовири.

"Не може константно да се каже и изясни кои от язовирите, които ще бъдат предоставени на предприятието от сетне занапред, ще имат нужда от ремонт, за да се уточни и прецизира броят на нуждаещите се от СМР според дадената констатация на АОП нито язовири, нито прилежащите им съоръжения. С оглед гореизложеното тази констатация няма да бъде взета предвид“, е категоричен инж. Цако Бънчев.  

ОЩЕ: Излъга ли държавата за новия шеф на Агенцията по обществените поръчки?

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес