Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЕМ призова медиите да не допускат враждебна реч

13 август 2013, 17:48 часа • 6347 прочитания

Съветът за електронни медии поиска от журналистическата гилдия да се дистанцира решително от изказвания, които могат да се квалифицират като враждебна реч. Това се казва в официално съобщение на СЕМ, качено на сайта им.

"Обръщаме внимание на електронните медии да държат сметка за спазване принципите на чл. 10 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), който не допуска внушения за национална, политическа, етническа, религиозна или расова нетърпимост. Повод за този апел дават нетолерантни, дискриминационни и враждебни изказвания, които журналисти понякога подминават с мълчание и не се дистанцират от тях.

Правото на защита от дискриминация и личната чест и достойнство на всеки гражданин или на различни групи от обществото е висша ценност за всяко демократично общество и то следва да бъде защитавано в еднаква степен с правото на свободно изразяване на мнение.

Като отчитаме сложността на този баланс на правата, вярваме в професионализма на българските журналисти, който единствен може да предпази електронните медии от предвидените в ЗРТ санкции", заявяват от СЕМ.

Декларацията е пусната във връзка със случая, в който в ефира на ТВ7 рапърът Мишо Шамара нарече Симеон Дянков "еврейска гад". Шамара се извини за поведението си, а по случая прокуратурата така и не се сезира.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес