Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СДВР притеснени от сблъсъци между протестиращи и столичани заради блокадите

30 юли 2020, 08:00 часа • 3142 прочитания

"Бих желал да информирам столичани, че днес очаквам да има сериозно затруднение при придвижването им...Опитваме се отново да спазваме правата и на протестиращите, и на останалите граждани. Изключително голямо ми е притеснението, че въпреки нашите усилия и нашите призиви, има голяма вероятност да се стигне до физически сблъсъци. И трябва да ви уверя, че ние полагаме огромни усилия да избегнем такъв критичен момент."

Няма задържани след снощните протести. Идеята ни не е да задържаме лица. Нашата стратегия е да водим диалог с всеки един. Това каза на извънреден брифинг старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Хаджиев заяви, че през последните дни се забелязва ескалация на напрежението между протестиращи и столичани и припомни случая с инцидента на Ректората, когато протестиращ бе закаран до болница със съмнение, че джип е минал върху крака му. В същото време шофьорът беше задържан с часове на кръстовището от другите протестиращи. Инцидент имало и снощи.

"Ако не се бяхме намесили мисля, че щеше да се стигне до сериозни сблъсъци. Вчера също имаше сериозна ескалация на напрежението на бул. "Арсеналски" и на "Черни връх", при което малка част от протестиращите спряха отново автомобил. Прави ми впечатление, че част от тях се опитват да налагат правила и да дават указания на полицейските органи, което за нас е абсолютно недопустимо. Няма как без правни основания да изискват да се тестват хора за алкохол и наркотични вещества. Ние няма да приемем налагането на правила от страна на протестиращите, за да се опитаме да ги удовлетворим или да намалим такова напрежение. Полицейските органи и ние в частност си знаем правомощията и няма да се поколебаем да ги изпълним", категоричен беше той

Той добави: "Вътрешното ми убеждение е, че ние трябва да положим максимални усилия, за да запазим мира. И в крайна сметка, всеки, който желае да протестира да го прави по начин, по който е регламентиран законово." 

След призивите за общонационален протест вчера, 29 юли, резултатът днес, 30 юли, е видим. Той е следният - палатков лагер и блокада на "Орлов мост", където движението е изцяло блокирано засега, включително за градския транспорт. Шатри вече са разпънати и в Триъгълника на властта, пред бившия Партиен дом. Там е затворено кръстовището при "Цар Освободител" в района на Президенството.

Блокадата на "Орлов мост" изглежда вече постоянна

Затруднен трафик се очаква в районите: "Тъй като към момента на "Орлов мост" малка част от протестиращите са разположили около 10 палатки и воденето на разговори с тях е изключително непродуктивно. Затруднения ще има и по "Цар Освободител", тъй като пред Народно събрание 2 по диагонал към президентството има разположани около 8 палатки. Там има около 10-тина протестиращи", обясни старши комисар Хаджиев.

Създадена е необходимата организация столичани да могат да се придвижват и да достигнат до работните си места, тъй като Орлов мост е блокиран, което наистина ще създаде дискомфорт в тях, подчерта шефът на СДВР.

На 2-3 пъти лично той се е опитвал да преговаря с блокиралите централното кръстовище, но без резултат.

"Цяла нощ с колегите сме водили разговори с протестиращите, тъй като голяма част от кръстовищата в центъра на София бяха блокирани. Към малките часове постигнахме резултат и около 4-5 възлови кръстовища в центъра бяха освободени и там трафика няма да бъде затруднен. Въпреки това бих искал да призова отново всички граждани да бъдем толерантни.", каза той.

Напрежението сред полицаите също се увеличава: " През последните няколко дни виждам в тях изключително натоварване, сериозен стрес. Засега пазят абсолютен самоконтрол, за което аз искрено им благодаря."

"Надявам се на здравия разум и на протестиращите и на останалите граждани. И отново напомням, че ние никога не изхождаме от позицията на силата. Опитваме се да водим диалог и да ги убеждаваме, че в крайна сметка и другите граждани имат права, и те трябва да се придвижват спокойно, за да стигнат до работните си места", призова отново старши комисар Хаджиев.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес