Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сдружение иска оставки заради "изчезването" на Рибния буквар

11 октомври 2014, 20:25 часа • 28021 прочитания

От сдружение "Журналисти за прозрачно управление" и клубът на поетите-журналисти "Владимир Башев искат оставката на и.д. директора на Националния литературен музей Катя Зографова.

Причина за искането, което е отправено към министъра на културата Мартин Иванов и до зам.-министъра Боил Банов, е ""изчезването" на оригинален екземпляр от първото издание на "Рибния буквар"*, информира bTV.

Според авторите на писмото е недопустимо и безотговорно медиите да бъдат подвеждани и уведомявани преди Министерството на културата и компетентните органи за липсата на уникалното издание.

Освен това е недопустимо е национални светини да бъдат използвани за саморазправа със служители в музея. (Става дума за предупреждението за уволнение на служителката в музея Мариана Кирова, след като се е кандидатирала за депутат от Реформаторския блок. Пред медиите Зографска обясни действията си спрямо служителката с изчезването на ценната книга).

От сдружението настояват за пълна публичност и прозрачност на обстоятелствата около организирането, провеждането и провалянето на конкурса за директор на Националния литературен музей в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски. Те очакват, че случаят този път няма да остане без последствия и Националният литературен музей най-после ще има компетентно ръководство.

Броени часове, след като в Националния литературен музей започна спешна инвентаризация по нареждане на министър Мартин Иванов, обявеното за изчезнало копие от първия тираж на „Рибния буквар” се откри. Нещо повече, намери се и втори екземпляр, за който липсва информация, че се съхранява във фонда на музея, обявиха по-рано днес от Министерството на културата.

Инвентаризацията се извърши заради изявление на и.д. директорката г-жа Зографова вчера, че е уволнила служителка заради изчезването на „Рибния буквар“. Информация за това не бе постъпвала нито в Министерството на културата, нито като жалба в МВР.

*Вчера беше обявено, че оригинално издание на Рибния буквар на Петър Берон е изчезнало в Националния литературен музей. Часове след сигнала на служителка от институцията обявиха, че ценната книга от 1824 г. е намерена, като при търсенето е открит и неизвестен до момента втори екземпляр.

До притеснителната ситуация се стигнало, след като за последно служителката в музея Мариана Кирова видяла Рибния буквар на мястото му преди да излезе в отпуска.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес